România va avea o lege care pedepseşte hărţuirea. Şi nu doar hărţuirea sexuală, ci şi cea psihologică sau stradală. Parlamentarii au adoptat proiectul de lege care aduce sancţiuni pentru mai multe tipuri de agresiuni, care au loc în public sau în privat.

Proiectul votat astăzi în Parlament interzice toate formele de hărţuire şi prevede sancţionarea lor. Hărţuire psihologică, hărţuire sexuală, în orice mediu ar avea loc, dar şi hărţuirea stradală. 8 din 10 românce nu se simt în siguranţă când merg pe stradă noaptea, iar 4 din 10 spun că nu se simt în siguranţă nici ziua.

Articolul continua dupa recomandari

Practic, femeile din România care se simt agresate şi umilite pot depune o plângere la poliţie. Legea sancţionează gesturile agresive sau nepotrivite, ameninţările verbale sau acţiunile de intimidare care au loc la şcoală, la locul de muncă sau pe stradă, în transportul în comun sau în instituţiile publice. Iată un exemplu: un limbaj agresiv folosit în mod repetat la locul de muncă se încadrează la hărţuire psihologică.

Dacă fapta nu reprezintă o infracţiune, se vor aplica amenzi care pornesc de la 3.000 de lei şi pot ajunge la 10.000 de lei.

Legea adoptată în Parlament urmează să fie trimisă Preşedintelui pentru promulgare.