La Suceava, încondeierea ouălor a fost ridicată la rang de artă. S-au deschis şi muzee unde sunt expuse ouăle încondeiate sau închistrite, cum le zic localnicii. Oamenii locului respectă cu sfinţenie tradiţia păstrată din moş-strămoşi. Echipa Observator a mers direct la sursă şi a luat "lecţii" de la cel mai mic încondeiator. L-a prins în acţiune chiar de ziua lui. 

Robert: Buna ziua dragii mei, copilaşi, bărbați, femei! M-am gândit să vă spun o poezie celor mari și celor mici. Nu-i aşa? Mata ce zici? Ce e drept, eu sunt micuț. Dar sunt baiat drăguț. Cu cămaşă, cu iţar. În picioare am ciubotăţele ca să pot juca cu ele. Cu căciula de astrahan, bine-mi stă moldoviţean. Joc pe una pân-asudă. Celelalte, mor de ciudă!

Articolul continua dupa recomandari

Echipa Observator a poposit în satul Ciumârna, din judeţul Suceava. În casa familiei Căruntu. Acolo l-au cunoscut pe Robert, cel mai mic încondeietor al familiei. Are cinci ani şi o energie de nestăvilit.

Robert ia primele lecţii de încondeiat. Are cele mai bune profesoare din lume- mama şi bunica lui. Pentru că în casa familiei Căruntu, meşteşugul încondeiatului se transmite din generaţie în generaţie. Prima lecţie este un pic mai grea. Iar instrumentele-i cam dau bătăi de cap.

În spatele unui ou încondeiat cu motive tradiţionale e multă muncă. Bunica Domnica ştie cel mai bine, că vorba aia, încondeiază ouă de vreo 30 de ani.

Bunica lui Robert: Aveam 15 ani. Veneam, luam de acasă câte un ou, o rugam să mă lase. Era greu atunci cu vopselele. Cu greu ma lasa, spunea ca stric vopseaua. După ce m-am măritat, am avut o vecina aici care incondeia foarte frumos, pe lângă ea am învățat și eu mai bine.

Şi n-a ţinut doar pentru ea. A transmis mai departe fiicei sale.

Mama lui Robert: Am învățat să combin motivele vechi batranesti, cum se spune - motivul crucii, coarnele berbecelui, urechile iepurelui, soarelui. Dintr-o simpla coaja de ou și cu rabdare, cu iubire pt tradiție și pasiune, din mâinile unui simplu om, pot ieși adevărate bijuterii traditionale.

În Bucovina, tradiția vopsirii ouălor de Paște a devenit o artă. Totul se face doar într-o anume ordine, iar rezultatul final merită expus la muzeu. Şi da, în Suceava sunt deschise mai multe muzee de ouă încondeiate.

Ciprian Negrutu, Centrul de Promovare a Turismului Suceava: Chiar recent s-au desfasurat doua festivaluri de ouă incondeiate la Moldovita și la Ciocanesti și mai mult decât atât exista ateliere în care turistii pot lua parte. Fiecare ou prezinta câte o tema anume, fiecare simbol de reprezintă o parte a vieții din Bucovina, fiecare are un motiv anume- la semnul crucii, soare.

Ciprian Slemco, operator turism: Oul inchistrit este un simbol al Bucovinei și împreuna cu celelalte mestesuguri pe care le regasim poate fi numit un highlight al Bucovinei.

Peste 20 de mii de turişti sunt aşteptaţi să petreacă sărbătorile de Paşte în Bucovina. În zone precum Gura Humorului sau Suceviţa, de pildă, gradul de ocupare este deja de peste 95%.