Hackerii au atacat site-ul Universității de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi în vederea obținerii unei sume de bani, ziaruldeiasi.ro.

Potrivit sursei citate, versiunea veche a site-ului a fost distrusă complet după un atac informatic de tip ransomware care a avut loc în luna decembrie. În urma atacului de tip ransomware, s-au pierdut toate documentele care au fost publicate acolo.

Articolul continua dupa recomandari

Conducerea UMF a făcut plângere la DIICOT, care a demarat o anchetă.

Atacul a venit în luna decembrie cel mai probabil în urma faptului că un angajat neatent a deschis un e-mail care a introdus virusul în sistem, iar acesta a început să cripteze toate fişierele la care a avut acces.

Surse apropiate anchetei spun că, dacă atacul ar fi avut loc într-o zi de weekend sau în vacanţă, iar echipa de IT a universităţii nu ar fi apucat să intervină la timp pentru a opri răspânderea virusului, ar fi compromis toate sistemele informatice ale UMF Iaşi.

Atacurile de tip ransomware criptează toate fişierele pe care reuşesc să le acceseze şi atacatorii solicită o sumă de bani pentru deblocarea lor, sumă ce trebuie achitată într-o perioadă scurtă de timp.

Potrivit ziaruldeiasi.ro, hackerii au cerut cel mai probabil zeci sau chiar sute de mii de euro.