Gătitul acasă este din nou la modă. Un studiu recent arată că şase din zece familii pregătesc cina în propria bucătărie. Un obicei sănătos, spun nutriţioniştii, care apreciază că astfel ne putem controla şi greutatea. În plus, în era internetului, este uşor să ne găsim inspiraţia. Unul dintre cei mai cunoscuţi vloggeri culinari dezvăluie cum pot fi corectate greşelile în bucătărie. 

"Voi găti acasă cina"! O promisiune care vine din partea tot mai multor români obişnuiţi să iasă la restaurant. Mai ales vineri seară. 

Articolul continua dupa recomandari

Un obicei inteligent, de care depinde sănătatea întregii familii, spun şi medicii. 

Cel mai recent studiu a demonstrat că oamenii care gătesc mult au obiceiuri alimentare sănătoase. Sunt şi ei sănătoşi, cheltuiesc mai puţini bani pe mâncarea preparată şi au o prezenţă de spirit pozitivă faţă de cei care, de pildă, mănâncă mult în oraş. 

Potrivit ultimelor statistici, şase din zece familii de la noi gătesc zilnic, în vreme ce 33% dintre acestea gătesc de câteva ori pe săptămănă.

Doctor Florin Bălănică, nutriţionist: De ce este bine să gătim acasă? Pentru că avem acolo în control combinaţiile nutrienţilor şi modul de preparare. Persoanele care au consumat o mâncare gătită acasă au scăzut în greutate. Ba chiar au avut valori mai bune a parametrilor biologici. Şi vorbim chiar de carne cu cartofi, de paste, orice fel de mâncare

Mâncarea trebuie pregătită inteligent, adică pe grătar, la abur ori în cuptor.

Iar cine duce lipsă de inspiraţie, găseşte o mulţime de reţete pe internet. 

De mai bine de 7 ani, Jamila a urcat în online peste 600 de reţete. 

Jamila, vlogger culinar: Eu gătesc la nivel de amator, nu sunt bucătar, nu sunt chef. N-am lucrat niciodată într-o bucătărie profesională. Eu gătesc pentru oricine şi pentru un copil de 12 ani şi pentru o mămică şi pentru o bunică şi pentru oricine

La 31 de ani, Jamila a ajuns să fie printre cei mai populari vloggeri culinari din România. 

Jamila, vlogger culinar: Sunt o persoană timidă şi nu am vrut să mă arăt pe mine la început. Îmi arătam numai mâinile şi toată lumea credea că sunt o doamnă de 45-50 de ani care găteşte pentru familia ei. Mi-am făcut curaj pentru că oamenii erau foarte curioşi să mă vadă şi mă tot întrebau şi voiau poze 

Fie că vorbim despre peşte la grătar, torturi cu ciocolată ori supe cremă, toate sunt testate înainte de a fi prezentate. 

Iar pentru ca totul să iasă perfect, Jamila petrece în bucătărie, la filmare, chiar şi 12 ore. La final toate bunătăţile sunt împărţite cu familia, prietenii ori vecinii.