Din Dobrogea în Banat, din Moldova până în Ardeal, românii se întrec în reţete tradiţionale de Paşte. Drobul, spre exemplu, are aceeaşi formă, dar o mie de gusturi. Iar secretele sunt bine păstrate. Chef Cătălin Scărlătescu s-a alăturat misiunii şi la final a dat verdictul.

În gospodăriile din judeţul Bistriţa-Năsăud, pregătirile pentru masa de Paşte se fac în costume tradiţionale, iar reţetele sunt respectate cu sfinţenie.

Articolul continua dupa recomandari

Chef Scărlătescu decide care este cel mai bun drob din România

"Pregătesc aici ceapa, s-o călesc un pic şi cu nişte pene de usturoi pentru drobul de miel. Şi mai adăugăm un ou crud aici, ca să lege compoziţia", este una dintre reţetele pentru drob.

Între două filmări pentru noul sezon Chefi la Cuţite, Cătălin Scărlătescu jurizează de la distanţă bătălia pentru cel mai gustos drob.

În acelaşi timp, într-o familie din Hunedoara, tanti Ana încinge focul.

Aici, tradiţia are şi influenţe moderne.

Reţetele de drob, adaptate de la o regiune la alta

Reţeta este adaptată şi pusă în practică şi la Constanţa, într-o bucătărie de apartament. 

După ce carnea a fost tăiată mărunt, a fost amestecată cu pătrunjel şi cu ceapă verde şi se aşează în tăviţă, la cuptor, 30-40 de minute.

Chef Scărlătescu: În primul rând trebuie tocată nişte ceapă şi călită până devine aurie. Băgăm oua şi amestecăm, băgăm sare, piper, nimic altceva şi foarte mult usturoi proaspăt şi verdeaţă, asta face un drob senzaţional

Din Constanţa traversăm ţara şi ajungem în Bihor, în satul Sânmartin. Aici, carnea este învelită în foi de plăcintă.

Drobul perfect, doar cu multă imaginaţie

Asta pentru că "e mult mai gustos. Le punem înăuntru, aşa până la jumate. La coacere arată mult mai aspectuos. Acum îl băgăm la cuptor. Aşa arată. Aşa arată drobul de miel ardelenesc, vă dorim poftă bună! Sărbători fericite!".

Câte regiuni, atâtea reţete, dar Chef Scărlătescu a dat verdictul.

Chef Scărlătescu: Nu există un câştigător pe regiune. Există un câştigător global, câştigă România. Nu are cum! Fiecare regiune, oraş, sat, casă are tradiţia ei sau a lui de a face drobul

Este săptămâna în care românii devin adevăraţi chefi în propriile bucătării.

Fiecare reţetă poate fi îmbunătăţită, iar cel mai bun gust se obţine folosind multă imaginaţie.