De 24 de ore, sudul României a paralizat, acoperit de gheaţă. După ce mai multe judeţe au fost ore întregi sub cod portocaliu de polei, şoselele şi trotuarele au îngheţat bocnă şi s-au transformat în sticlă. Iar fenomenul freezing rain face ca orice ieşire din casă să fie un adevărat exerciţiu de echilibristică. De multe ori, încheiat la spital. În toată ţara, sute de persoane au ajuns la camerele de gardă cu fracturi şi traumatisme, după ce au alunecat şi au căzut. În Bucureşti, în numai câteva ore, zeci de oameni s-au prezentat în faţa medicilor. Iar peste străzile şi aşa îngheţate a continuat să plouă toată noaptea.

În Bucureşti, trotuarele sunt sticlă, iar şoferii au trebuit să circule cu piciorul pe frână, pentru ca maşinile să nu derapeze. Ploaia îngheţată a îmbrăcat toată Capitala într-un strat de gheaţă, care s-a aşezat pe maşini, pe garduri şi pe copaci. O provocare pentru orice îndrăzneşte să iasă din casă.

Articolul continua dupa recomandari

Şi traficul feroviar este afectat. În Gara de Nord, mai multe trenuri au rămas blocate la peroane, aseară, din cauza unor pene de curent. Iar liniile de cale ferată au îngheţat. Au avut întârzieri şi de 90 de minute. Tot în gară, medicii SMURD au intervenit după ce unui bătrân i s-a făcut rău, din cauza frigului.

Străzile și trotuarele, adevărate capcane

La periferia Capitalei încă sunt alei unde zăpada nu s-a topit, iar efectul de freezing rain nu a făcut altceva decât să înrăutăţească lucrurile. Ca atare, cea mai sigură metodă de înaintare este să te prinzi de gard, dacă există aşa ceva, şi să faci paşi mici. Asta ca să nu ajungi la camera de gardă.

Cele mai mari probleme sunt pe străduţele adiacente. Pe o alee din Voluntari cu greu îţi poţi ţine echilibrul. Iar pe alocuri gheaţa are aproape un centimetru.

Pentru şoferi, cauciucurile de iarnă n-au fost de mare ajutor.

La Galaţi, la camera de gardă au fost de cinci ori mai mulţi pacienţi decât într-o zi obişnuită.

Sunt foarte multe fracturi craniene, coloane cervicale. Ceea ce m-a mirat cel mai mult este prezenţa oamenilor în vârstă. Eu nu înţeleg, la ora aceasta a dimineţii, de ce s-au prezentat, de ce au ieşit pe stradă, pentru că este şi o zi liberă, în fond şi la urma urmei - Lidia Şandru, medic UPU Galaţi

Meteorologii au emis şi aseară cod de polei pentru mai multe judeţe, care au expirat în această dimineaţă.