Amiralul Emil "Cico" Dumitrescu, acuzat de crime împotriva umanităţii în Dosarul Revoluţiei, a murit, joi, la vârstă de 84 de ani, chiar de ziua sa.

Cico Dumitrescu a fost secretar de stat în Ministerul de Interne și consilier de stat la Administrația Prezidențială şi a jucat un rol-cheie în evenimentele din decembrie 1989.

Articolul continua dupa recomandari

În decembrie 2018, fostul preşedinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil "Cico" Dumitrescu au fost inculpaţi în Dosarul Revoluţiei.

Cei patru sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii, procurorii precizând că, după înlăturarea lui Nicolae Ceuşescu, s-a creat în mod intenţionat o ”psihoză teroristă” care a dus decesul a peste 800 de persoane şi rănirea a peste 2.100. 

Potrivit procurorilor, Emil "Cico" Dumitrescu, prin apariţiile sale televizate din  22 decembrie 1989, precum şi prin activitatea de conducere şi coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit în mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent în intervalul  22 – 30 decembrie 1989.

Amiralul Emil "Cico" Dumitrescu a murit, joi, chiar de ziua luiVezi 2 imagini în Galerie

După 22 decembrie s-au tras peste 12,6 milioane de cartuşe.