Elevii Şcolii Gimnaziale nr. 124 din Capitală, distrusă de un incendiu în noaptea de duminică spre luni vor învăţa, începând de marţi, la Grădiniţa nr. 35 şi la şcolile gimnaziale nr. 126 şi 143, anunţă Inspectoratul Şcolar Bucureşti.

Conform sursei citate, în urma incendiului de la Şcoala Gimnazială nr. 124 din cartierul Rahova din sectorul 5 au fost afectate sălile de clasă şi spaţiile destinate activităţilor instructiv - educative, iar elevii acestei şcoli vor fi relocaţi la unităţi de învăţământ  apropiate. 

Articolul continua dupa recomandari

Astfel, de marţi, elevii de la clasele pregătitoare vor învăţa la Grădiniţa nr. 35, elevii din învăţământul primar, clasele (I-IV) vor învăţa la Şcoala Gimnazială nr. 126, iar elevii claselor V-VIII vor fi mutaţi la Şcoala Gimnazială nr. 143. Programul, orarul şcolar şi alte informaţii sunt afişate la intrarea in unităţile de învăţământ menţionate, precizează Inspectoratul Scolar.

"Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti va monitoriza modul de aplicare a măsurilor decise, în vederea asigurării desfăşurării normale a programului şcolar şi a activităţilor prilejuite de încheierea anului şcolar şi  a derulării examenului de evaluare naţională,  pentru elevii cestei şcoli", adaugă sursa citată.

Şcoala nr. 124, care a ars duminică noapte în Capitală nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, conform ISU. 

Potrivit ISU, în urma incendiului au ars aproximativ 500 de metri pătraăi de construcţie.

La începutul anului şcolar, în septembrie 2017, ISU anunţa că doar 44 din cele 642 de unităţi şcolare din Bucureşti au autorizaţie de securitate la incendiu, iar în Sectorul 5, nici una dintre cele 67 de unităţi de învăţământ nu avea autorizaţie ISU.

La rândul lor, primarii de sectoare se declarau nemulţumiţi de faptul că ISU refuză să acorde avizele şi autorizaţiile pentru şcoli şi grădiniţe, susţinând că aceasta blochează reabilitarea clădirilor.

"Avem nişte situaţii ieşite din comun, precum nişte corpuri de clădire de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza sau Şcoala 124, unde abia acum facem corpuri sanitare în interiorul şcolii. Am făcut 25 de expertize tehnice la unităţi de învăţământ, astfel încât să putem să începem execuţia lucrărilor de reabilitare. Suntem în procedură pentru încă 20. La 33 de unităţi am extins supravegherea video, astfel că toate sunt supravegheate, iar la 30 am instalat sistem de alarmare în caz de incendiu, astfel că toate au acum acest sistem. Suntem în reabilitare la 11 şcoli şi de extindere la şase, reabilitare la o grădiniţă şi extindere la patru”, spunea atunci primarul Sectorului 5, Daniel Florea.

Conform site-ului şcolii, aceasta funcţionează din 1950.

Din cauza pericolului ca unitatea de învăţământ că nu reziste în cazul unui seism, în 1998 au fost făcute demersuri pentru consolidarea clădirii, în 1999 fiind inclusă în programul de reabilitare a şcolilor, astfel încât lucrările s-au încheiat în septembrie 2002.

Din septembrie 2007, clădirea aintrat într-un nou program de reabilitare - modernizare.

În 2012, presa relata că Şcoala 124 este singura din Bucureşti care are toaletele în curte. Coform site-ului şcolii, lucrările de amenajare a toaletelor în interiorul clădirii erau în curs de desfăşurare.

Sursă: News.ro