La trei zile de când a ars acoperişul catedralei Notre Dame, românii trăiesc o revelaţie. Chiar de Ziua Internaţională a monumentelor, deplâng soarta clădirilor din România uitate în paragină. O treime dintre ele sunt în stare avansată de degradare şi nimeni nu face nimic ca să le salveze. Cel mai bun exemplu este Cazinoul din Constanţa. Aproape complet ruinată, clădirea va avea parte în curând de a patra licitaţie pentru reabilitare. Primele trei au eşuat.

O parte din miliardul strâns pentru refacerea catedralei Notre Dame provine din România. Mobilizarea a stârnit un val de reacţii pe Internet, unde mulţi români deplâng soarta monumentelor noastre.

Articolul continua dupa recomandari

Cazinoul din Constanţa, în paragină de aproape trei decenii 

Discuţia vine în contextul în care astăzi este Ziua internaţională a monumentelor. Departe de a fi un motiv de sărbătoare pentru ţara noastră. 

Daniel Breaz, ministrul Culturii: Dacă în România există un simbol al clădirilor lăsate de izbelişte, acela este Cazinoul din Constanţa 

Simbolul oraşului Constanţa, Cazinoul, zace în paragină de mai bine de 25 de ani. S-au promis investiţii, însă până în momentul de faţă nu s-a concretizat nimic.

Monumentul istoric pare pur şi simplu de nesalvat.

De aproape zece ani, autorităţile promit că vor restaura Cazinoul, clădire care impresiona prin frumuseţea ei o lume întreagă, la începutul secolului 20.

A patra licitaţie pentru restaurarea Cazinoului Constanţa

Trei licitaţii pentru desemnarea unui restaurator s-au ţinut până în prezent. Toate s-au anulat. Acum urmează a patra.

Irina Leca, Asociaţia ARCHE: Multă vreme geamurile au fost sparte, ploua în clădire, adică nu s-au făcut nişte minime lucrări de mentenanţă astfel încât degradarea să fie oprită

Localnicii sunt nemulţumiţi, unul dintre ei spunând că "prea o lungeşte aşa. Păi mare lucru? Cu ditamai Tara Românească, nu suntem în stare să facem un cazinou? Bine că adună bani pentru Notre Dame, aia, dar pentru ăştia nu se găsesc. N-am văzut aşa ceva".

Cazinoul este însă departe de a fi singura parte a istoriei ignorată de autorităţi. 

30% dintre monumentele din România, în paragină

1.700 de ani de istorie zac ascunşi într-o baracă situată în centrul oraşului Constanţa.

Mormântul Hypogeu a fost descoperit în anul 1988 de către arheologi, însă nici până în ziua de astăzi nu a fost deschis publicului spre vizitare.

Potrivit specialiştilor, 30 la sută dintre monumentele de patrimoniu ale României au nevoie de restaurare.