Radu Beligan a murit miercuri, 20 iulie, la vârsta de 97 de ani. Unul dintre cei mai iubiți și, cu siguranță, cel mai longeviv actor român, Beligan a fost foarte discret în ceea ce privește viața lui din afara scenei. A iubit însă cu pasiune, chiar dacă a recunoscut, spre sfârșitul vieții, că ”nu a fost cel mai bun soţ şi nici cel mai bun tată din lume”.

Citeşte şi Unde şi-a petrecut Radu Beligan ultimii ani din viaţă (GALERIE FOTO)

Articolul continua dupa recomandari

Radu Beligan a murit la Spitalul Elias, din Capitală. Actorul a fost căsătorit de trei ori și a avut patru copii.

Nineta Gusti

Prima soție a lui Radu Beligan era cu cinci ani mai în vârstă decât el. Grecoaică după mamă, actrița l-a cucerit cu trăsăturile pronunțate și privirea intensă. S-au despărțit după 15 ani de relație. Mult timp după aceea, Nineta Gusti a declarat că nu a crezut niciodată la căsătorie. „Cât despre căsătorie, eu nu am ţinut niciodată la asta şi nici nu cred în ea. Am fost împreună 15 ani cu Radu Beligan, dar nu mai ştiu câţi dintre anii ăştia am fost căsătoriţi; noi am fost 15 ani împreună.”

Cei doi nu au avut copii, iar actrița a părăsit Bucureştiul prin 1970, mutându-se la Crevedia, unde a locuit într-o casă ţărănească cu curte. Avea în faţa casei o grădiniţă cu flori pe care o îngrijea.

Ultimii ani ai vieții au fost foarte dificili din punct de vedere material. În februarie 2002, anul în care s-a stins din viață, a suferit o pareză, fiind ţintuită la pat şi trebuind să renunţe la fumat. Vorbind despre moarte, cu o lună înainte de deces, Nineta Gusti a spus: „eu nu cred în moarte, ci în plecare; o să plec pe o planetă cu oameni mai buni şi mai frumoşi care să se iubească între ei”.

Dana Crivăţ

Dana Crivăţ a fost a doua soţie a lui Radu Beligan, care i-a dăruit acestuia primul copil, pe Anamaria, actualmente o scriitoare de succes, stabilită de 27 de ani în Australia. Unul dintre motivele care au determinat-o pe prozatoare să părăsească ţara a fost şi nevoia de a scăpa de “umbra” tatălui ei, considerat un “zeu” al teatrului, şi de a reuşi pe cont propriu. Anamaria avea o relaţie excelentă cu tatăl ei, vorbeau des la telefon, iar scriitoarea îl vizita an de an.

Marica Beligan

Marica Beligan a fost femeia care i-a dăruit marelui actor trei copii, pe Lamia, Raluca şi Alexandru. Aceasta a fost de profesie scriitoare şi s-a născut în Belgia, fiind fructul dragostei dintre o aristocrată, baroneasa Jeanne de Siemmons, şi românul Petru Pop. Prozatoarea a ajuns la Bucureşti graţie schimburilor culturale româno-belgiene, dar s-a stabilit definitiv în România după ce s-a îndrăgostit de Radu Beligan, cel care i-a devenit soţ. În 1993, familia sa a primit o lovitură dură. Doamna Beligan a pierdut lupta cu cancerul şi a decedat în luna februarie.