Descoperire impresionantă în Judeţul Mureş! Doi căutători de metale au găsit un tezaur dacic compus din 60 de piese din aur şi argint din secolul întâi înainte de Hristos. Semnificaţia este cu una atât mai mare cu cât, spun specialiştii, tezaurul atestă, în premieră, că şi în această zonă a existat o aşezare dacică de mari dimensiuni.

Cele peste 60 de podoabe şi bijuterii cântăresc peste 1 kg de argint şi aur şi au fost descoperite de doi căutători de metale într-o pădure de lângă localitatea mureşeană Ernei.

Articolul continua dupa recomandari

Printre piesele cele mai importante vreau să amintesc cele trei coliere, două dintre ele sunt torsionate. De aici şi denumirea de torcquesuri şi al treilea colier este dintr-o bară simplă de argint - Daniel Cioată, Arheolog Muzeul Judeţean Mureş

Cei doi norocoşi spun că, pentru ei, căutarea de comori este doar un hobby. Îl practică de opt ani, însă aceasta este primul succes major.

Tezaurul a fost predat Muzeului Judeţean, unde specialiştii au atestat faptul că ar putea proveni din secolul 1 înaintea de Hristos.

Conform legislaţiei în vigoare, tezaurul descoperit va ajunge în Bucureşti pentru a fi expertizat în amănunt şi pentru a se stabili valoarea reală. 45% din suma evaluată va ajunge la cei doi căutători de comori.