E oficial, avem epidemie de gripă în România! Anunţul autorităţilor e fără precedent: au declanşat alerta medicală după doar două săptămâni epidemice, şi nu trei aşa cum spune procedura. Explicaţia? Numărul îmbolnăvirilor este atât de mare încât trebuie luate măsuri urgente. 18 oameni au fost răpuşi de virus, cinci dintre ei sunt copii.

Virusul gripal se răspândeşte în viteză şi pare de neoprit în toată ţara. În ultimele şapte zile, medicii au raportat peste 7.000 de îmbolnăviri. Aproape dublu faţă săptămâna trecută, prima epidemică din acest an. Teoretic, autorităţile ar fi trebuit să declanşeze alerta după trei săptămâni epidemice consecutive, dar nu au mai aşteptat.

Articolul continua dupa recomandari

Adriana Pistol, şefa Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile: Dată fiind această creştere bruscă, am decis să nu mai aşteptăm încă o săptămână. În România, gripa evoluează la nivel epidemic

Aşadar, situaţia e gravă şi trebuie luate măsuri urgente. 

Autorităţile au cerut ca spitalele în care se internează pacienţi cu infecţii respiratorii acute să-şi refacă de urgenţă stocurile de antivirale, dezinfectanţi şi echipamente de protecţie. În plus, trebuie limitat accesul vizitatorilor şi, de asemenea, trebuie făcut zilnic triajul epidemiologic al personalului. Cei care au simptome specifice trebuie scoşi din colectivitate.

Pacienţii care ajung în unităţile de primiri urgenţe vor trebui să poarte măşti. Iar vizitatorii şi personalul medical, mănuşi, halate şi măşti. Bolnavii care au simptome specifice gripei vor primi imediat după internare antivirale, fără a se aştepta rezultatul de laborator. Iar după ce se confirmă diagnosticul, persoanele apopiate cu care au intrat în contact bolnavii primesc tratament profilactic. 

Diana Czika, medic pediatru INSMC: Au fost în jur de 220 de prezentări pe zi. 75% sunt cu simptome tipice: cu dureri de cap, dureri musculare, dureri osoase, stare generală modificată. Vin destul de speriaţi

La primele simptome, luaţi legătura cu medicul de familie. E important să rămâneţi izolaţi la domiciliu pentru că virusul se răspândeşte rapid. Aruncaţi şerveţelele sau batistele după ce tuşiţi ori strănutaţi, spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun şi evitaţi aglomeraţiile. 

Mihai Craiu, medic pediatru INSMC: Să tuşim cum trebuie, adică nu aşa... ci aşa... să tuşim în cot. Cotul nu îl punem pe niciun fel de suprafaţă şi hainele, evident, nu se îmbolnăvesc de gripă

Nu e târziu să ne vaccinăm, spun doctorii. În cabinetele medicilor de familie mai sunt disponibile acum în jur de 22.000 de doze. Alte 35 de mii vor fi distribuite de mâine Direcţiilor de Sănătate Publică iar de luni, persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire vor fi chemate să se imunizeze.