Sistemele centralizate de încălzire și apă caldă menajeră au de cele mai multe ori o infrastructură învechită, care provoacă avarii resimțite de consumatori. Pentru a nu mai depinde de starea precară a acestor puncte termice, tot mai multe persoane aleg soluția eficientă a instalării unei centrale termice în condensație. Pentru ca trecerea la un sistem individual de încălzire să fie legală, trebuie să îndeplinești o serie de formalități. Procesul diferă de la o zonă la alta, în funcție de compania care administrează acest serviciu public. Ne aflăm în perioada în care se pot face debranșări, deoarece această procedură este posibilă numai atunci când instalațiile sunt golite de agent termic, în principiu între lunile aprilie și octombrie. Este bine să începi formalitățile cât mai repede, deoarece ai de trecut printr-o birocrație care poate dura chiar și câteva săptămâni. În cele ce urmează, îți prezentăm pașii pe care trebuie să-i parcurgi pentru a te debranșa de la sistemul centralizat de încălzire al Capitalei, cel mai mare din țară, administrat de RADET București.

Documente necesare pentru debranșare

Articolul continua dupa recomandari

Documentația aferentă debranșării trebuie înregistrată la RADET între 15 aprilie și 15 august. Adresa de intenție de debranșare totală este un formular tipizat ce poate fi obținut de la registratură sau de pe site-ul companiei. După înaintarea acestei adrese, trebuie să depui un dosar pentru obținerea avizului tehnic de debranșare la Departamentul Proiectare, Tehnic și Avize al instituției. Cererea de debranșare totală, cu care se deschide acest dosar, trebuie să fie însoțită de o serie de documente:

·         acord scris al asociației de proprietari cu privire la debranșarea imobilului (formular special disponibil pe site);

·         acordul vecinilor poziționați atât pe orizontala, cât și pe verticala apartamentului tău (formular special disponibil pe site);

·         copia actului de identitate al proprietarului;

·         copia actului de proprietate a locuinței;

·         contract sau acord de acces la sistemul de distribuție a gazelor naturale – dacă pe scară există locatari care deja s-au debranșat și și-au instalat centrală termică pe gaze alimentată printr-o conductă nouă comună, aceștia trebuie despăgubiți; de asemenea, dacă noua conductă nu ajunge până la etajul unde locuiești, trebuie întocmită o documentație de continuare a proiectului;

·      proiect tehnic de debranșare de la rețeaua de termoficare, întocmit de un specialist acreditat în proiectarea instalațiilor termice și sanitare;

·        copie CUI pentru SRL-ul sau PFA-ul executantului de proiect.

Toate aceste documente trebuie să le depui la RADET pentru întocmirea unui referat tehnic de specialitate. Factura şi copia chitanţei care atestă achitarea contravalorii verificării proiectului de debranşare trebuie anexate la dosarul de debranșare. După finalizarea dosarului, vei primi un răspuns din partea RADET cu un aviz de principiu în care îți sunt comunicate condițiile legale ce trebuie îndeplinite pentru efectuarea debranșării.

Întocmirea proiectului de gaz

Proiectul tehnic de gaz poate fi elaborat doar de firmele autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Aici se va regăsi și acordul vecinilor care s-au debranșat deja și au instalat o nouă coloană de gaze, care deservește doar locuințele cu centrală termică proprie. Aceștia pot solicita o despăgubire a costurilor pe care le-au suportat atunci când au realizat documentația și execuția lucrării acestei coloane. De asemenea, trebuie să întocmești un proiect pentru instalația termică din locuință, realizat tot de un proiectant autorizat și avizat IT și IS. Acest proiect va fi verificat și expertizat de un specialist acreditat MLPTL.

Alegerea și instalarea centralei termice potrivite

Alegerea centralei termice potrivite rămâne exclusiv la latitudinea beneficiarului. Pentru a obține un randament cât mai bun al instalației, ține cont de detaliile din proiectul de gaz și informează-te cu privire la performanțele produselor din piața de profil. Pe Roinstalatii.ro găsești centrale eficiente de calitate la prețuri avantajoase și beneficiezi de consultanță din partea unor specialiști pentru a alege cele mai bune soluții adaptate nevoilor tale.

Repartizarea necorespunzătoare a cheltuielilor în cadrul asociației de proprietari, furnizarea defectuoasă a apei calde sau încălzirii, costurile ridicate, lipsa facturării individuale, imposibilitatea reglării temperaturii, dependența de punerea în funcțiune a sistemului și mai ales diferența față de cheltuielile suportate de apartamentele cu centrale proprii sunt doar câteva dintre motivele pentru care consumatorii aleg să se debranșeze de la sistemul centralizat de încălzire. Pentru a beneficia de confortul unei instalații proprii de căldură și apă caldă menajeră trebuie să îndeplinești o documentație și câțiva pași legali.