Vremea se schimbă mai repede decât legea despăgubirilor. Daunele provocate de fenomenele extreme care au lovit România nu sunt acoperite de poliţele obligatorii. Iar o asigurare facultativă are doar unul din 20 de români. Aşa se face că cei care s-au trezit cu maşinile sau casele distruse de tornadă sau grindină riscă să plătească pagubele din propriul buzunar. 

Căderile de grindină durează câteva minute. Dar pot distruge o casă sau o maşină. O tornadă cu un vârtej de câteva sute de kilometri pe oră rade totul în calea ei în câteva secunde.

Articolul continua dupa recomandari

20.000 de euro, paguba pentru autocarul răsturnat de tornadă în Călăraşi 

După astfel de fenomene rămâne dezastrul. Case distruse, maşini răsturnate şi oameni care nu ştiu încotro să se-ndrepte. 

Marian Valentin Tudor, proprietar autocar răsturnat: Nimeni nu mă despăgubeşte şi nu ştim, practic, pe ce lege să mergem. Legile nu sunt coroborate. Fenomene meteo de acest gen nu au mai fost întâlnite în România

Lui Marian Tudor, tornada i-a răsturnat autocarul cu 40 de oameni la Călăraşi. Pagubele se ridică la 20 de mii de euro. Maşina are doar asigurare obligatorie.

Cătălin Boiceanu, director companie de asigurări: Tu prin poliţa obligatorie RCA nu-ţi asiguri maşina ta, ci acoperi daunele pe care le provoci tu altora în urma unui accident 

În aceeaşi situaţie sunt 21 de case din 23. Toate afectate de tornadă şi de căderile de grindină în judeţul Călăraşi în ultima săptămână. 

Oamenii strâng apa din sufragerii în ligheane, pun lemne în loc de acoperiş şi se roagă să nu mai plouă. Unii au fost despăgubiţi din fondurile locale, alţii nu.

Locuitorii din Călăraşi afectaţi de tornadă, ajutoare de câte 10.000 de lei

George Iacob, prefect Călăraşi: Au fost întocmite 13 ajutoare. Fiecare gospodărie afectată primeşte suma de 10 mii de lei. Celelalte locuinţe care nu au putut fi remediate sunt în proces de remediere

O asigurare obligatorie costă între 20 şi 100 de lei pe an şi acoperă pagube de până la 20 de mii de euro, provocate de inundaţii, cutremure sau alunecări de teren. 

Nu şi de incendii sau de tornade, însă, pentru care este nevoie de o poliţă facultativă, ce costă în medie 150 de lei pe an. Cu totul, mai puţin de 80 de bani pe zi. 

Cătălin Boiceanu, director companie de asigurări: Oricine îşi poate încheia o poliţă facultativă. Care este complementară acestei poliţe obligatorii şi care te acoperă de cam toate riscurile posibile, inclusiv tornade

În lipsa unor asigurări pentru maşini sau locuinţe, suntem la mila vremii, a autorităţilor sau a Hotărârilor de Guvern pentru depăgubiri.