Cânepa este des asociată cu drogul. Însă această plantă face parte din fibra poporului român din cele mai vechi timpuri. Din ea se confecţionau cândva cămăşile populare care rezistă peste secole. Tradiţia a dispărut, odată ce planta a fost interzisă prin lege, însă acum culturile renasc. Un tânăr din Bistriţa Năsăud plantează cânepă românească, după ce a convins autorităţile că doreşte să reînvie tradiţia şi nu să obţină stupefiante.

Mângâiată de soare şi binecuvântată de ploi, cânepa s-a făcut mai mare decât omul, iar acum a venit timpul să fie culeasă. În lanul verde, apar rând pe rând sătenii pregătiţi să reînvie tradiţia veche de secole. Toţi poartă cămăşi făcute din cânepă. 

Articolul continua dupa recomandari

CLEMENTINA DOMIDE, localnică:

Asta-i autentică, făcută de mâna noastră. Pânză ţesută la război şi făcută de mâna noastră. 

"Lelea" Clementina, cum îi spun tinerele din sat, are 81 de ani şi şi-a luat şi nepoatele cu ea, să le înveţe să adune cânepa. Cu feţele aprinse de veselie, cu părul împletit şi cu picioarele goale, copiii iau şi ei parte la acest obicei.

Alina Ceuca, interpretă de muzică populară:
Erau alte vremuri. Pe noi nu ne-a pus. Şi-amu stai şi număr melcii. Amu stau şi număr că am recoltat câţiva. Îs buni şi ăştia la ceva. Nu i-om lăsa pe aici.

După ce a fost culeasă şi legată, cânepa este pusă la uscat, apoi lăsată două săptămâni în apă. Ţesătura obţinută este de 8 ori mai rezistentă decât cea din bumbac. Nu se degradează nici într-un secol. 

Tradiţia a dispărut din ţara noastră timp de 20 de ani, când cânepa, denumită şi canabis, a fost interzisă prin lege, deoarece a fost asociată cu drogul. Dar un tânăr masterand în etnologie din Bistriţa-Năsăud a reuşit să-i convingă pe cei de Ministerul Agriculturii, dar şi pe cei de la DIICOT că planta care creşte la noi este inofensivă.

Iosif Ciunterei - masterand în etnologie:

În legislaţia românească nu se face o diferenţă între cannabis indica, cânepa drog din care se poate extrage drogul şi cânepa noastră românească- cannabis sativa pe care ţăranii o cultivau încă din vechi timpuri.

Florile de cânepă se aşează la fel de frumos şi în buchetul de mireasă.