Cu multă pasiune şi o investiţie de numai 50 de euro, un român genial de 19 ani a inventat o cască inteligentă, ce poate salva vieţi. Dispozitivul creat de Emanuel apelează automat numărul de urgenţă, în caz de accident. Un semnal de alarmă ajunge la Ambulanţă, la Poliţie şi chiar la familia motociclistului rănit. Tânărul român a învăţat singur programare, de pe internet.

O cască banală la prima vedere, invenţia lui Emanuel Chirilă se poate dovedi, la nevoie, o minune. Dotat cu senzori de mişcare, dispozitivul detectează când cel care o poartă este implicat într-un accident şi lansează automat un semnal SOS. Un mesaj însoţit de coordnatele geografice ajunge imediat la serviciile de urgenţă, dar şi la familia motociclistului. 

Articolul continua dupa recomandari

-Cumva aluneci cu motoreta, cazi jos şi dai cu capul de pământ îţi poţi pierde cunoştinţa. În acel caz, dacă nimeni nu te vede, nu are cine să sune la ambulanţă sau să avertizeze pe cineva. Casca inventată de mine foloseşte inteligenţa artificală pentru a-şi da seama când se produce un incident şi pentru a acţiona în mod autonom.

Ideea, proiectul şi realizarea îi aparţin sută la sută lui Emanuel Chirilă. Născut în Iaşi şi stabilit din 2007 în Italia, liceanul a învăţat totul de unul singur. A studiat programare pe internet. Apoi, şi-a pus în practică ideile, folosind o cască banală şi un mini computer. Invenţia lui ar putea salva numeroase vieţi. 

-Aş vrea ca această cască să fie accesibilă tuturor, deci şi tinerilor care merg pe scuter. Aici, în Italia, de exemplu, se merge de la vârsta de 14 ani. Pentru siguranţa lor şi pentru ca părinţii să stea mai liniştiţi acasă.

Aşa cum a fost brevetată, invenţia lui Emanuel costă puţin peste 50 de euro. Tânărul speră, însă, ca odată ce va ajunge să fie produsă în masă, preţul să mai scadă un pic. Casca mai este pevăzută şi cu senzori ce calculează ritmul cardiac, dacă cel care o poartă este băut sau obosit.