Experţii vorbesc despre un un deficit aproape 30 de mii de IT-isti. Iar universităţile de profil nu reuşesc să acopere criza forţei de muncă. An de an de pe băncile facultăţii ies aproximativ 9 mii de specialisti. Soluţii totuşi ar fi, spun aceeaşi experţi.

O dată, creşterea numărului de locuri de la facultăţile de profil. A doua oară, cursurile de recalificare. În ambele cazuri însă rezultatele se vor vedea în timp.

Articolul continua dupa recomandari

Bogdan are 31 de ani şi, deşi a terminat Finanţe-Bănci, a ajuns să lucreze în vânzări, după ce a făcut un curs de reconversie profesională. A îmbinat aşadar cunoştiinţele din facultate cu unele noi, în domeniul IT, iar acum, pe lângă dezvoltarea profesională, tânărul se bucură şi de un salariu mai bun.

Bogdan Băbălău: Asta e viitorul si cam orice lucru ai vrea sa faci acum esti dependent de IT. Nu aveam cunostinte, nu aveam lucruri de care sa ma leg , dar intrand incet incet si familiarizandu-te cu aspecte tehnice, cu informatiile lucrurile incep incet incet sa devina actuale si realitatea e ca le gasim peste tot, ne lovim de ele la orice pas.

O realitate dură, spun laolaltă şi specialiştii şi angajatorii.

Dan Berteanu, VPO of Education, trainer: În timp ce nevoia de specialisti de ITcreste, sistemul de educatie nu creste deloc, raman aceleasi cifre, asa ca acest deficit se va mari pe masura ce trece timpul. În momentul de fata daca stam sa ne uitam la ce publica in Romania INS sunt in jur de 125 de mii de specialisti IT in piata facand diferite joburi, daca maine ar mai aparea inca 35 de mii de specialisti in IT si ar gasi joburi intr-o sapt. Cam asta este dimensiunea din păcate, specialiştii de IT cu pregatire in IT, sistemul de educatie furnizeaza in fiecare an vreo 9 mii, asta ne arata ca avem un deficit de 26 de mii astazi si el se accelereaza.

Pe scurt, în următorul deceniu, dacă numărul locurilor la facultăţile cu profil IT nu va creşte şi dacă nu vor fi luate în calcul cursurile de reconversie profesională, vom vorbi de un deficit uriaş pe piaţa IT din România

Dan Berteanu, VPO of Education, trainer: Estimari sunt ca in 10 ani , de acum incolo, sa fie cam 500 de mii de specialisti in romania, de IT. Discutam despre o nevoie foarte mare de specialisti, motiv pt care va trebui sa ii gasim din alta parte sau sa ii ajutam sa devina specialisti IT.

Laurenţiu s-a ajutat singur. Şi-a dat seama cât de importante sunt cursurile în sfera IT, astfel că în paralel cu facultatea, una cu profil tehnic, a urmat şi cursuri de specializare.

Laurenţiu Popescu: Cursurile pe care le am urmat in mod specific erau pentru domeniul de retelistica si erau mai avansate decat puteam sa invat eu in acel moment la facultate, lucru care mi-a oferit posibilitatea sa lucrez in domeniu din prima zi si sa ma descurc cu echipamentele fara sa am nevoie de o perioada de invatare. Am avut responsabilitatea pentru 700 de oameni din prima zi, am facut si greseli, dar cine nu face, consider ca fara acest curs ar fi fost imposibil sa pot sa primesc acest job.

Dan Berteanu, VPO of Education, trainer: Ar trebui sa ne scoatem din minte ceea ce se intampla acum 20-30 de ani cand dupa ce terminai facultatea, educatia sau invatarea era bifata si incepeai sa lucrezi. Nu mai exista genul asta de abordare, cred ca trebuie sa ne obisnuim ca trebuie sa invatam pana la sfârşitul vieţii.

Salariul mediu net în industria IT ajunge acum la aproximativ 6 mii de lei.