În zi de sărbătoare, mii de oameni s-au călcat în picioare, s-au îmbrâncit şi şi-au aruncat cuvinte urâte, doar pentru a ajunge primii la agheasmă. La Mănăstirea Nucet din Dâmboviţa, mulţimea s-a dezlănţuit în faţa butoaielor cu apă sfinţită. În schimb, în Constanţa, credincioşii au amuţit când preoţii au ţinut slujba de Izvorul Tămăduirii urcaţi pe turla unei biserici, la zeci de metri înălţime.

Tradiţia spune că de Izvorul Tămăduirii, drumul spre apa sfântă se parcurge în tăcere şi în rugăciune. 

Articolul continua dupa recomandari

Jandarmii, depăşiţi de mulţimea venită să ia agheasmă

La Nucet, în Dâmboviţa, împărţirea aghiasmei a fost primită fix pe dos, cu îmbrânceli şi ameninţări. 

Bărbaţi, femei, bunici şi copii s-au călcat în picioare ca să ajungă cât mai aproape de butoaiele cu apă. Unii chiar s-au căţărat în copaci, alţii şi-au sprijinit bidoanele pe umerii celorlalţi. 

Un jandarm venit să facă ordine este prins în mulţime şi nu mai apucă să spună decât "Domnilor, faceţi loc să iasă oamenii care au luat apă".

La Mănăstirea Dervent din Constanţa, o biserică nouă a fost sfinţită de preoţi, direct de pe turlă.

Soborul a urcat la 15 metri distanţă de pământ, spre emoţia pelerinilor, care aşteptau la sol binecuvântarea. 

Pelerinii veniţi pentru agheasmă au pus haine în calea preoţilor să scape de primejdii

Mănăstirea e un loc însemnat de Sfântul Andrei cu un izvor cu apă vindecătoare şi două "cruci de leac" răsărite din pământ, acolo unde au fost martirizaţi ucenicii săi.

Unii pelerini au pus în calea preoţilor haine aduse de acasă, ca să fie feriţi de primejdii. 

Pelerinajul la Biserica "Buna Vestire" din Brăila a început înainte de răsărit. Pentru apa sfântă, niciun drum nu a fost prea lung. 

Izvorul Tămăduirii este un praznic închinat Maicii Domnului. O sărbătoare despre minunile unui izvor din Constantinopol, care ar fi tămăduit răni şi suferinţe.