În timp ce în România ne confruntăm în continuare cu tăieri ilegale de copaci, un exemplu demn de lăudat vine de la Timişoara. Reprezentanţii Spitalului Clinic Municipal au venit cu ideea de a salva un copac de peste şase tone. În locul în care acesta era de zeci de ani, s-a decis construirea unui buncăr de radioterapie. Dar în loc să fie tăiat, arborele a fost scos din pământ cu tot cu rădăcini şi mutat la câţiva metri distanţă, în Parcul Botanic.

Managerul spitalului spune că "s-a săpat în jurul lui, l-a ridicat macaraua, l-a adus peste gard, unde l-a preluat excavatorul, l-a sprijinit ca să nu cadă. După care macaraua a venit în parc, a ridicat copacul şi l-a amplasat în groapa pe care a săpat-o special excavatorul".

Articolul continua dupa recomandari

Copacul de 6,6 tone, înlocuit cu un buncăr de radioterapie de două milioane de euro

Fiecare mişcare a fost făcută cu o grijă extraordinară. Nici măcar o tufă de trandafir din Parcul Botanic nu a fost afectată de utilaje. 

Mutarea a fost necesară după ce pe locul unde era Arborele de Tisa, ocrotit de lege, urmează să se construiască un buncăr de radioterapie.

Dr. Maria Olimpia Oprea, managerul Spitalului Clinic Municipal Timişoara: Ar fi fost păcat să-l tăiem şi sigur am încercat tot ce se poate ca să putem să-l păstrăm. Nu a fost uşor. Este o specie protejată de TISA, este un copac cu circumferinţa de 170 de centimetri şi o greutate de 6,6 tone

În buncărul care va fi construit pe locul unde se afla arborele va fi adus un accelerator liniar pentru tratamentul cancerului, în valoare de aproximativ două milioane de euro.