Pentru mii de oameni dintr-o comună din Alba, alegerile europarlamentare au o importanţă deosebită. În Ciugud, de mai bine de zece ani, localnicii simt pe pielea lor beneficiile Uniunii Europene.

Mai exact, a fondurilor nerambursabile prin care li s-au schimbat vieţile, speranţele şi viitorul. În comuna cu cea mai mare absorbţie de bani europeni din ţară, condiţiile de trai sunt mai bune decât în multe oraşe.

Articolul continua dupa recomandari

Comuna din Alba care a reînviat cu ajutorul fondurilor europene

Drumuri asfaltate, chiar şi cele agricole, dreptunghiuri de gazon în faţa caselor, străzi pline de flori şi parcuri modernizate. În inima Transilvaniei, oamenii care trăiesc în Ciugud se mândresc cu locul decupat parcă din vestul Europei.

"Înainte, la zona asta îi spunea capul satului. Adică partea din marginea satului şi păşteau animalele, iar acum a devenit Centul Civic al Ciugudului. L-am transformat într-un părculeţ", a declarat Gheorghe Damian, primarul din Ciugud.

Modernizarea a început în 2005, cu primii bani nerambursabili. Un proiect de preaderare în Uniune, prin care Primăria a fost dotată cu softuri şi computere care să le uşureaze angajaţilor misiunea de a atrage şi alte fonduri. 

De atunci, Bianca, o adolescentă de 18 ani, observă cum încet, încet comuna ei se schimbă radical. 

Acest lucru cred că se poate face cel mai bine prin vot. De la vot pornesc toate. De aici putem să facem o schimbare, putem să ajutăm ca ţara noastră să devină mai prosperă, mai dezvoltată, mai bună din toate punctele de vedere.

Cu 20 de ani în urmă, bugetul comunei abia ajungea pentru plata salariilor celor câţiva angajaţi. Acum, localiatea numără deja peste 30 de milioane de euro -  bani europeni nerambursabili. Şi nu se opreşte aici. În momentul de faţă, sunt mai bine de 30 de proiecte în derulare. În doar câţiva ani, peste 500 de oameni de la oraşe sau plecaţi în străinătate au ales ca Ciugud să fie pentru ei ACASĂ. 

O parte din fonduri au fost investite în amenajarea unui parc industrial. Astăzi, 70% din bugetul Primăriei este alcătuit din impozitul plătit de aceste firme. Odată cu venirea investitorilor s-au generat automat 700 de locuri de muncă. Aşa se face că Ciugud este comuna cu un singur asistat social şi niciun şomer, potrivit lui Alex Prunean, corespondent Observator.

Din bani nerambursabili se va face în Ciugud şi o zonă de agrement pe malul Mureşului cu debarcadere, terenuri de fotbal, tenis, zone de promenadă, pescuit, de campare şi de picnic.