Ne aşteaptă una dintre cele mai capricioase veri. Abia a început sezonul şi nicio zi nu seamănă cu alta. Dacă dimineaţa avem parte de soare şi căldură până la pragul caniculei, seara furtunile pun stăpânire. Doar azi, meteorologii au emis două coduri galbene de vreme rea care vizează aproape toată ţara. În urmă cu scurt timp, au intrat în vigoare două coduri roşii de averse şi vijelii pentru localităţi din Botoşani şi Timiş. Până miercuri vom avea parte de fenomene extreme.

Sute de oameni au trecut de la baia în ştrand la duşul cu apă de ploaie. La Târgovişte, vremea a schimbat astăzi brusc foaia. În doar câteva minute, soarele puternic a fost înlocuit cu nori negri de furtună. În centrul oraşului, rafalele au smuls din rădăcină copaci şi i-au aruncat peste maşini. 

Articolul continua dupa recomandari

A fost cod roşu de furtuni în Satu Mare şi Hunedoara

De la prânz, aproape toată ţara este sub cod galben de vreme instabilă. Doar Constanţa şi Tulcea au scăpat de avertizări. 

Oana Catrina, meteorolog ANM: Vorbim de averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. De la orele 23, când expiră mesajul 1 cod galben, intră în vigoare mesajul doi, de asemenea cod galben. De această dată zonele vizate sunt Moldova, nordul şi vestul Munteniei precum şi zona Olteniei 

Metorologii au emis mai multe avertizări imediate de vreme severă. Până la ora 15, au fost 12 coduri portocalii, iar în Suceava, cod roşu. După câteva minute de ploaie torenţială apa a acoperit calea ferată. 

Însă, întrega vară pare că va sta sub semnul instabilităţii. 

Oana Catrina, meteorolog ANM: Debutul verii am constatat cu toţii că este unul destul de capricios. Ne putem aştepta în continuare la astfel de alternanţe 

Va trebui să ne obişnuim cu trecerea bruscă de la caniculă la furtuni, mai ales după-amiaza. 

Aşa s-a întâmplat ieri când a plouat cu gheaţă pe Autostrada Soarelui. Şoferii au fost nevoiţi să operască pe banda pe urgenţă pentru că nu se vedea la câţiva metri distanţă.  

Şi în judeţul Cluj, un covor de gheaţă a acoperit şoseaua, iar de teamă să nu rămână fără parbriz, un şofer din Mehedinţi şi-a pus prelată pe maşină ca să o apere de grindină. 

Oamenii din Satu Mare au fost avertizaţi prin RoAlert că urmează o furtună puternică, de cod roşu, peste noapte. Şoferii şi-au dus maşinile la adăpost, sub un pod. 

Cod roşu a fost şi în Hunedoara. Oamenii au filmat grindină de dimensiunea unui ou de găină.