Toamna este sezonul roadelor, iar asta o resimt, de regulă, şi culegătorii de ciuperci. Însă vremea capricioasă şi schimbările bruşte de temperatură au afectat serios producţia. În Gorj, de exemplu, judeţ cunoscut pentru cantităţile însemnate de ciuperci recoltate, tarabele din pieţe sunt acum aproape goale. Agricultorii se tem că şi alte culturi pot fi compromise dacă precipitaţiile nu încep în cât mai scurt timp.

Problema se resimte în pădurile din tot judeţul Gorj, care în alţi ani era recunoscut pentru cantităţile însemnate de ciuperci de tot felul.

Articolul continua dupa recomandari

În pieţe abia dacă mai găseşti o tarabă cu ghebe sau hribi, iar producţia mică creşte preţul: până la 20 de lei pe kilogram.

Ovidiu Cârstoc, directorul direcţiei silvice Gorj: S-a instalat seceta şi nu au mai apărut ciupercile. Au apărut ceva sporadic, în mai, iunie, anul acesta şi apoi deja au dispărut

Pentru amatorii de ciuperci, indiferent cât de bogată sau de săracă ar fi recolta, specialiştii reamintesc că în cazul culturilor sălbatice e nevoie de prudenţă.

Elena Pitian, purtător de cuvânt DSP Gorj: Nu toate speciile de ciuperci sunt comestibile, unele dintre ele chiar sunt otrăvitoare şi pot duce la deces în urma consumului. Noi recomandăm tuturor să cumpere aceste produse din locuri autorizate.

Vremea capricioasă afectează nu doar culturile sălbatice, ci şi plantaţiile agricole din Gorj.

Adrian Petrică, directorul direcţiei agricole Gorj: Vorbim de afectări la cultura de viţă de vie, producţiie au fost mai mici faţă de anii trecuţi.

Dacă seceta va continua, vor fi afectate inclusiv recoltele de grâu şi porumb de anul viitor.