La malul mării, pândesc mai multe pericole. Se anunţă ploaie îngheţaţă, iar ciclonul format în Marea Neagră va aduce mai multe probleme.

Uriaşul fluviu a îngheţat aproape complet. Spărgătorul de gheaţă Perseus, cea mai mare astfel de navă din România, lucrează la foc continuu. 

Articolul continua dupa recomandari

Feliază sloiurile, pentru a evita formarea podurilor de gheaţă şi a zăpoarelor. Imaginea ţinutului alb le aminteşte celor în vârstă de vremuri demult apuse.

Pe atunci, aveau o vorbă. Se spunea că Dunărea a îngheţat... de limpede, adică... din cauza gerului. Căpitănille au luat decizia de a înlătura pericolul. Şi au închis navigaţia pe sectorul fluvial, de la Brăila, până la Porţile de Fier II. Nu se ştie până când. Se circulă în regim de avarie doar pe sectorul martim, pentru a transporta oamenii care au rămas izolaţi în Deltă, sau care vor să ajungă acasă.

Dar veştile nu sunt bune. Marinarii se tem că motoarele navelor nu vor mai reuşi să spargă banchiza. Judeţele Tulcea şi Constanţa intră în marţi noapte sub cod potocaliu. Va fi vânt puternic, ninsoarea va fi viscolită, iar dimineaţă va apărea poleiul. 

La malul mării, a fost un peisaj întunecat. Semn că se apropie ciclonul care se formează deasupra Mării şi poartă norul de precipitaţii pe întreg litoralul. 

În ciuda avertizărilor, spectacolul oferit de natură este savurat de mulţi români. 

Dacă în port, peisajul poate fi admirat, în oraş, traficul ar putea fi paralizat în curând. Toate ieşirile din Constanţa, drumuri judeţene şi naţionale ar putea fi închise, pentru a evita blocajele în nămeţi. Oamenii sunt rugaţi să lase maşinile acasă şi să folosească transportul în comun, care va fi GRATUIT până pe 14 ianuarie.