Pentru majoritatea oamenilor construcția unei case reprezintă realizarea unui vis. Este însă vorba de un proiect pe termen lung, cu numeroase implicații financiare și strategice. Deși mulți privesc cu entuziasm decizia de a-și proiecta o locuință după bunul plac, ridicarea casei poate implica aspecte pe care în primă fază nu le știi. Chiar dacă apelezi la constructori specializați, trebuie să cunoști informații esențiale pentru a-ți fi îndeplinite așteptările. Există elemente pe care nu o să le mai poți modifica, așa că bunul mers al lucrărilor depinde foarte mult de planificarea fiecărui detaliu. Dacă ai pus deja la punct un proiect în vederea realizării unei case, iată căror aspecte trebuie să le acorzi atenție când începi să o construiești.

Fundația

Articolul continua dupa recomandari

Ridicarea propriu-zisă a oricărei structuri începe cu o fundație solidă pe care să poată fi construită o casă robustă. Succesul întregului proiect depinde foarte mult de modul în care este realizată fundația. Proiectată și executată greșit, aceasta are repercursiuni asupra întregii structuri a casei, iar modificările și reparațiile ulterioare sunt dificil sau chiar imposibil de făcut.

Înainte de a începe săpăturile, este necesar un studiu geotehnic pentru a fi stabilite calitatea, tipul și înclinația solului, adâncimea pânzei freatice și adâncimea de îngheț sau riscul seismic. Pentru a susține construcția, terenul trebuie să treacă printr-un proces de amenajare generală, executarea unor șanțuri pentru scurgerea apei în afara zonelor de lucru și trasarea fundației prin executarea măsurătorilor. După aceste lucrări pregătitoare, se poate săpa fundația prin șanțuri, folosite cel mai des în cazul locuințelor sau săpătură generală în cazul construcțiilor mari și al caselor cu subsol sau demisol.

Etapele următoare înseamnă turnarea betonului de egalizare, montarea conductelor sanitare, armarea fundației, cofrarea ce se realizează de regulă din lemn și turnarea plăcii la nivel zero. Ține cont că betonarea fundațiilor nu se efectuează la temperaturi mai mici de +7oC, dar nici peste +30oC. De asemenea, după turnarea betonului, placa trebuie să fie udată regulat pentru a căpăta rezistență suficientă și a evita fisurile în timpul uscării.

Subsolul

Subsolul unei case este construit sub structura propriu-zisă și este util pentru orice proprietar. Poate fi folosit pentru depozitarea anumitor produse care să beneficieze de o temperatură constantă în permanență, transformat într-o cramă sau chiar încăpere de locuit. Indiferent de destinația sa, subsolul are o importanță majoră în construcția casei. Însă, atunci când apare dorința sau nevoia realizării subsolului, inevitabil apare și nevoia unor lucrări de epuismente.

Adesea, apele subterane pot constitui un obstacol major pentru un proiect de construcție al casei. Pentru a executa în siguranță un subsol este necesară scăderea nivelului apei până la o anumită adâncime proiectată. Sistemele de epuisment reprezintă ce mai rapidă și economică modalitate de scădere a nivelului stratului acvifer. Acesta permite efectuarea unor construcții cu fundare directă, în uscat, chiar și în cazul lucrărilor executate sub nivelul pânzei freatice. Cu ajutorul sistemelor complete de epuisment sunt evitate numeroasele probleme pe care le cauzează apa subterană în ridicarea casei. Lucrările de epuismente sunt absolut necesare pentru menținerea scăzută a nivelului pânzei freatice atunci când se execută fundații adânci.

Izolația

Specialiștii în construcții recomandă folosirea celor mai bune materiale pentru construcția casei. O atenție deosebită trebuie acordată și izolației, deoarece aceasta atrage după sine eficiență termică ridicată, confort sporit și costuri reduse.

Structurile din cărămidă și BCA sunt cel mai des utilizate în construcții. În cazul primului material, este indicat să se realizeze pereți exteriori cu grosimea de 37.5 cm pentru a se obține o casă solidă și ferită de frig sau căldură. În cazul pereților interiori, nu sunt necesare ziduri mai groase de 15-20 cm. BCA-ul este un bun termoizolator, iar grosimea optimă a pereților este de 30-35 cm, fără a lua în calcul tencuiala și termoizolația.

Toate casele au nevoie de izolație termică, indiferent de materialele alese pentru construcție. Tipul izolației trebuie ales în funcție de conductivitate și rezistența termică, densitate sau permeabilitatea la vapori. Există o mulțime de tipuri de izolații, precum cele cu polistiren sau vată de sticlă ori materiale naturale ca iuta, plăci din fibre de lemn, lâna, pluta, celuloza reciclată și cânepa.

Acoperișul

Când vine vorba de construcție de casă, o investiție pe termen foarte lung o reprezintă și acoperișul. În alegerea unui sistem perfect este necesar să se țină cont de etanșeitatea acestuia pentru a nu permite infiltrații de apă. Durabilitatea acoperișului și a cadrului de fixare trebuie să fie ridicată pentru a înlătura riscul deteriorării în urma proceselor repetate de îngheț și dezgheț. Rezistența mecanică a acoperișului, capacitățile de izolare fonică și termică, precum și ușurința în montare sunt caracteristici importante în alegerea unui sistem bun.

Greutatea acoperișului trebuie să poată fi susținută cu succes de structura casei. De obicei, un înveliș de 250 de metri pătrați nu poate avea o greutate mai mare de 11 tone. Tabla, țigla metalică, ceramică și din beton, șindrila bituminoasă și cea din fibră de sticlă sunt cele mai populare variante pentru acoperiș. La orice casă jgheaburile, sistemele de degivrare și burlanele trebuie gândite foarte bine pentru a face față oricăror intemperii, indiferent de vreme.

Nu face rabat la calitate atunci când îți construiești locuința, chiar dacă investiția este una semnificativă. Ține cont că o casă ieftină la ridicare este scumpă în exploatare. Acordă atenție fiecărui detaliu și asigură-te că iei în calcul orice situație care ar putea să îți aducă cheltuieli în plus, în construcție sau în întreținerea ulterioară.