Șemineul este acel element pe care mulți români și-l doresc în locuință, pentru că aduce o mulțime de avantaje atunci când vine vorba despre confortul termic, dar și atunci când vine vorba despre design. Un șemineu în living atrage toate privirile, fie că este unul tradițional pe lemne, un semineu centrala sau un șemineu pe peleți.

Beneficiile pe care le oferă un șemineu se datorează atât calității produsului, cât și modalității de întreținere a acestuia de către posesor. Ca orice alt produs pe care îl folosim frecvent, un șemineu trebuie întreținut corect pentru a-i fi asigurată trăinicia și buna funcționare.

Articolul continua dupa recomandari

Pe lângă toate avantajele pe care un șemineu le poate oferi, există anumite momente în care utilizatorul se confruntă cu niște mici probleme, iar atunci apar și primele întrebări. Una dintre acestea este „de ce se afumă sticla șemineului atunci când aprind focul?”. Care este pasul pe care îl faceți greșit atunci când faci focul?

Magazinul online PeFoc.ro și echipa sa de specialiști cu peste 15 ani de experiență ne răspunde la această întrebare. Afumarea excesivă a sticlei de șemineu este cauzată fie de exploatarea necorespunzătoare, fie de montajul necorespunzător. În continuare enumerăm caracteristicile care explică ce înseamnă exploatarea necorespunzătoare a acestor seminee.

  • Lemnul depășește pragul maxim de umiditate de 20% sau nu este depozitat în spații acoperite și ventilate pentru o perioadă de minim 2 ani, așa cum este recomandat.

  • Lipsa mentenanței, ceea ce înseamnă că nu sunt verificate și curățate periodic coșul de fum și canalul de evacuare dintre focar și coș.

  • Arderea greșită a lemnelor – lemnele ard pe sticlă dacă sunt așezate greșit în focar, sunt de dimensiuni nepotrivite sau dacă focarul este supra-alimentat.

  • Clapeta asigură admisia aerului și evacuarea fumului, de aceea trebuie să fie lasată deschisă pentru cel puțin 15-20 min după aprindere. În acest mod, amorsarea focarului se produce corect și nu are loc afumarea excesivă a sticlei șemineului.

  • Surplusul de cenușă în incinta focarului duce la afumarea sticlei, de aceea se recomandă curățarea periodică a incintei focarului. Cât de des trebuie curățată cenușa? Aceasta depinde de esența și calitatea lemnelor.

  • Utilizarea combustibilului nepotrivit – lemnele care au diferiți solvenți pe ele sau obiecte străine sunt total nepotrivite și recomandat este să se evite alimentarea cu acest tip de combustibil. Pentru o ardere curată este recomandată alimentarea cu lemne de esență tare, cum ar fi fagul, stejarul, carpenul, sub formă de buștean sau buștean crăpat.

Dacă sunteți în situația în care sticla șemineului dvs. se afumă, asigurați-vă că nu este chiar una dintre cauzele de mai sus, pentru că în cazul în care motivul este unul dintre cele enumerate, atunci rezolvarea stă chiar în mâinile dvs. Iar dacă nu regăsiți niciunul dintre motivele de mai sus, atunci problema trebuie rezolvată de specialiști, pentru că cele ce țin de montaj sunt unele mai dificile și, nefiind reparate la timp, se pot agrava și vă pot pune într-o dificultate și mai mare.

Specialiștii de la PeFoc.ro vă stau oricând la dispoziție, de aceea apelați cu încredere pentru a beneficia de servicii profesionale, de înaltă calitate. De asemenea, aceștia vă pot recomanda modelul de șemineu potrivit pentru casa dvs., pentru că astăzi există șeminee pentru toate tipurile de locuințe. De exemplu, nu este neapărat să vă mutați la casă doar pentru a putea instala un șemineu pe lemne, deoarece pe piață există seminee pe gaz care pot fi amplasate chiar și la bloc!