Dacă treceţi prin Mureş şi vă întrebaţi ce obiective turistice să vizitaţi, ei bine, vă prezentăm acum o destinaţie mai puţin cunoscută. Castelul din Brâncoveneşti. A fost construit în secolul al XIII-lea, din pietrele provenite de la castrul roman din apropiere. Poate concura oricând cu un castel franţuzesc spre exemplu. Iar vizitarea lui costă mult mai puţin.

Aşezat deasupra râului Mureş, înconjurat de mult verde pe timpul verii şi de un peisaj de poveste iarna, castelul a început să prindă contur în anul 1228, aşa cum atestă documentele. După 89 însă nu a putut fi vizitat. Până în 2014 a servit drept spital pentru oameni cu probleme psihice.

Articolul continua dupa recomandari

Iar înainte de asta, în perioada comunistă a fost utilizat ca închisoare sau şcoală de corecţie. Aşa că sunt mulţi cei care vor acum să-i treacă pragul. Acolo, sunt aşteptaţi chiar de către unul dintre mosţenitori.

Nagy Geza, unul dintre cei 7 proprietari ai castelului: Anul trecut, în jur de 4-5 mii de oameni au vizitat Castelul, numai în evenimentul "Zilele Porţilor Castelului"

Şi nu doar povestea îi atrage pe vizitatori. Cei care ajuns acolo nu se plictisesc deloc. Sunt multe evenimentele gazduite de Castel, în cei patru mii de metri pătraţi, trei etaje şi 40 de încăperi. Pentru toate gusturile şi vârstele.

Nagy Geza, unul dintre cei 7 proprietari ai castelului: Multe concerte de muzică rock, anul viitor vrem să începem să facem un festival de jazz aici, un festival de jazz care încă nu există în ţară.

Edificiul a fost păstrat într-o stare destul de bună, în ciuda numeroaselor intervenţii asupra interioarelor, unele nefericite, spune unul dintre proprietari. Iar oamenii au încercat să păstreze parfumul vremurilor apuse.

Cea mai importantă restaurare a fost cea din în anul 1816, executată de arhitectul Istvan Moller. La acel moment castelul era deja în posesia familiei Miklos Kemeny. Atunci s-a făcut bastionul mare, statuile cu blazonul familiei, poarta de acces în castel, balconul pe console de piatră, care se regăsesc şi la etajele turnurilor.

Castelul este deschis vizitatorilor zilnic. La cerere, doritorii pot beneficia de un tur al încăperilor, însoţiţi chiar de către proprietari. Pentru asta însă, e nevoie să stabiliţi în prealabil o întâlnire. Iar preţul intrării e unul accesibil: 15 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru cei mici.