După furtuni şi ploi torenţiale, vremea ne pune la încă o încercare. Un val fierbinte de aer tropical întră în România, iar din cauza umezelii, prezente deja în atmosferă, se instalează discomfortul termic. Asta înseamnă că organismul uman nu reuşeşete să se mai răcească, iar cei care au probleme de sănătate sunt în mare pericol. La Cluj-Napoca, zăpuşeala a ucis deja un om.

Este a treia zi de când un val fierbinte de aer tropical şi umiditatea cauzată de furtuni îi sufocă pe români. 

Articolul continua dupa recomandari

Un bătrân din Cluj a murit din cauza caniculei

Temperaturile aproape caniculare evaporă apa din pământul îmbibat de ploi. Iar aerul devine greu de respirat. Aşa s-a întâmplat şi ieri în Capitală.

La o temperatură de 33 de grade din cauza umidităţii din atmosferă temperatura resimţită este de 39 de grade. 

O oră mai târziu, bucureştenii au simţit aerul ca-n mijlocul lunii lui cuptor, la chiar peste 40 de grade. 

Temperatura resimţită a trecut de pragul caniculei ieri în aproape tot vestul şi sudul ţării. Aerul îngreunat de umezeală a fost irespirabil în Oradea, Timişoara, Călăraşi, dar şi la malul mării, în Constanţa. 

Alina Şerban, meteorolog ANM: Este vorba de o masă de aer cald care se intensifică şi se extinde în toate regiunile ţării. Indicele de temperatură umezeală va fi destul de ridicat, va depăşi pragul critic de 80 de unităţi

Ieri, căldura i-a fost fatală unui bărbat din Cluj-Napoca. Omul de 68 de ani, cu probleme cardiace, s-a prăbuşit pe stradă.

Zăpuşeala și disconfortul termic le resimt cel mai acut românii cu probleme cardiace, respiratorii, diabet, hipertensivii, dar şi copiii. 

Crina Rădulescu, medic specialist cardiolog: Dacă experimentează simptome de tipul ameţeli, dureri în piept, stări de oboseală accentuate, sigur că trebuie să se adreseze medicului. Să nu lase simptomele netratate 

Valul de aer tropical va aduce în România primul weekend cu vreme caniculară din acest an. Vor fi până la 36 de grade în vestul ţării. Temperatura resimţită va trece însă de 40 de grade. 

Nu vor lipsi nici furtunile care vor menţine umezeala în aer. După-amiaza şi seara, spun meteorologii, în mai multe regiuni vor fi ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină.