Calendar ortodox 12 mai 2018. Astăzi, credinciosii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Ioan Valahul. Este un Sfânt cu totul deosebit, mai ales pentru pilda de mucenicie și marturisire a vieții sale.

Această sărbătoare este marcată în Calendarul Creștin Ortodox cu cruce neagră.

Articolul continua dupa recomandari

Tot pe 12 mai se mai face și pomenirea Sfântului Epifanie, arhiepiscopul Salaminei Ciprului și a Sfântului Gherman, patriarhul Constantinopolului.

Vezi 4 imagini în Galerie

Cine a fost Sfântul Ioan Valahul?

Sfântul Ioan Valahul s-a născut în anul 1644, din părinți creștini. La vârsta de 15 ani a ajuns rob la turci. Pe drumul spre Constantinopol, un păgân pune ochii pe el și-l cumpără cu gândul de a-l sodomiza.

„Sunt stăpânul tău, te-am cumpărat cu aur și fac cu ține ce vreau!”. 

„Ba-răspunde tânărul-stăpânul meu este Hristos, Care m-a cumpărat cu sângele Lui și face cu mine ce trebuie!”. Ioan îl omoară pe păgân, pentru a-și apăra demnitatea. 

Vezi 4 imagini în Galerie

Agarenii, păzitorii robilor, aflând că Ioan și-a ucis stăpânul, l-au legat în lanțuri și așa l-au dus spre Constantinopol, conform crestinortodox.ro

Aici a fost dat în stăpânirea femeii păgânului ucis. Această a fost fermecată de frumusețea lui Ioan și i-a făgăduit că dacă va renunța la credința în Hristos îl va lua de bărbat. După 2 ani de refuz, a fost dat pe mâna eparhului cetății și aruncat în temniță.

Apoi, Ioan a fost supus la diverse chinuri, iar în cele din urmă a fost spânzurat în data de 12 mai 1662. Viața Sfântului Ioan a fost scrisă de Ioan Cariofil și a fost tipărită la Veneția de Sfântul Nicodim Aghioritul.

Troparul Sfântului Mucenic Ioan Valahul 

Astazi duhovniceste praznuieste Biserica dreptcredinciosilor, si cu bucurie striga: Veniti, iubitorilor de mucenici, sa praznuim pomenirea cea de peste an a luptelor noului mucenic Ioan! 

Vezi 4 imagini în Galerie

Ca acesta, dintre noi cu voia lui Dumnezeu rasarind, in imparateasca cetate a lui Constantin a inflorit minunat, aducand Stapanului rod bogat si bine primit, prin mucenicie. Iar acum se roaga neincetat in ceruri, sa se mantuiasca sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mucenic Ioan Valahul 

Aratatu-Te-ai astazi lumii...
Aratatu-s-a noua astazi, cel preainfrumusetat cu curatia, tanarul ostas al Mantuitorului, luminand pe toti cei ce striga: Bucura-te, Ioane, mare mucenice al lui Hristos!