Articolul continua dupa recomandari

Stefan l-a cunoscut pe Klint in urma cu un an. Cainele i-a fost adus de la Londra. “Cu timpul, am inceput sa devenim o echipa. Ne-am atasat unul de altul, el nu poate sa stea fara mine mult timp. Pot sa spun ca este cel mai bun prieten al meu”, sustine tanarul.

Si ii e de mare ajutor. A invatat deja drumul spre liceul unde invata Stefan. Si ii asculta cu mare atentie comenzile.

Strazile din Bucuresti nu sunt insa si cele mai sigure. Masinile parcate pe trotuar si haitele de caini sunt un pericol pentru cei care nu vad. Dar Stefan are ochii lui Klint. “Nu intra in conflict cu alti caini, nu are voie sa actioneze nici macar ca un caine de paza”, a mai spus baiatul.

Pregatirea caine-ghid dureaza mai bine de doi ani si, pana sa ajunga la un nevazator, cainele este adoptat de o familie voluntara. Amos este de cateva luni partenerul lui Razvan. “Trebuie sa il invatam sa nu fie perturbat, sa nu reactioneze la zgomote. Trebuie sa fie foarte serios, este un caine care are o meserie, nu este un simplu catel”, a precizat voluntarul Razvan Anton.

Pana acum, in Romania au fost plasati doar trei caini-ghid cu ajutorul unei fundatii care ajuta nevazatorii. Cu totii au fost adusi din Marea Britanie, iar costurile au fost acoperite de asociatie. Nu sunt mici - pregatirea unui caine-ghid poate ajunge si la 18.000 de euro.