Sticlă, mărgele şi fir de caşmir sunt doar câteva din obiectele aparent banale cu ajutorul cărora un bărbat din Târgu Mureş creează cadouri unice! Brăţări sau coliere inspirate din folclorul românesc prind formă în mâinile sale talentate. Cele mai căutate obiecte sunt însă sticlele decorate. Un astfel de recipient numai bun pentru un cadou tradiţional este realizat în câteva ore, iar preţul nu reflectă nici pe departe talentul şi munca depusă.

Nicolae a descoperit de câţiva ani atracţia pentru lucrul manual. L-a inspirat chiar cea care i-a dat viaţă. Sub îndrumarea ei, târgmureşeanul a transformat o grămajoară de mărgele colorate într-o frumoasă brăţară.

Articolul continua dupa recomandari

Anii au trecut, iar pasiunea lui a crescut. A învăţat cum să combine mărgelele, astfel încât - la final - să obţină un colier tradiţional.

Deşi podoabele sunt apreciate de toată lumea, Nicolae nu se simţea împlinit. Munca lui nu a fost completă, până când mărgelele nu au fost îmbinate cu sticla. Încet şi cu multă răbdare, bărbatul a devenit un expert în realizarea sticlelor decorative.

Pentru o singură sticlă, Nicolae lucrează câteva ore bune, dar asta nu îl deranjează. din contră, îl relaxează. Iar, în timp ce el meştereşte decoraţiuni inedite pentru viitoarele sticle cadou, mama sa transformă panglicile de satin în opere de artă.

O brăţară cu motive tradiţionale costă între 10 şi 15 lei, în timp ce un colier moroşan valorează 40 de lei. Cei care vor să dăruiască o pălincă românească într-o sticlă îmbrăcată în mărgele şi personalizată vor plăti între 25 şi 75 de lei, în funcţie de dimensiunea recipientului.