Un buzdugan din vremea lui Mircea cel Bătrân, vechi de cel puţin 800 de ani, a fost găsit de un arheolog amator în apropierea Bistriţei! Descoperirea este valoroasă mai ales că obiectul din metal este aproape intact. Piesa de luptă va fi expusă acum la muzeul judeţean din Bistriţa.

De mărimea unui pumn, buzduganul care cântăreşte aproximativ jumătate de kilogram a fost găsit în apropierea Bistriţei. Era pe un câmp, la 15 centimetri adâncime în pământ.

Articolul continua dupa recomandari

Este un buzdugan tipic medieval, stelat, lucrat din bronz, deci turnat din bronz, cu un tub de mănuşare lung, perforat la ambele capete. Are urme de folosire, se pot observa două proeminenţe care sunt rupte din vechime - George Marinescu, șef secție Muzeul Județean Bistrița-Năsăud

Astfel de piese de luptă au apărut pentru prima dată în secolul al XII lea şi au fost folosite de strămoşi până în secolul al XIV lea. Pe vremuri, buzduganul avea ataşat şi o coadă din lemn şi era folosit de soldaţi ca armă comună.

Bărbatul care a făcut descoperirea este un pasionat de obiecte medievale. Nu i-a venit să creadă atunci când a văzut că o asmenea piesă poate fi găsită atăzi într-un loc în care s-au ţinut şi lupte în cel de-al Doilea Război Mondial.

Mi s-au tăiat picioarele, am încercat să-mi aduc aminte de procedurile necesare în cazul unor relicve de bronz care sunt mult mai fragile din cauza timpului - Daniel Georgiu, căutator de metale

Piesa de luptă va fi expusă în curând în vitrina cu arme medievale a muzeului din Bistriţa.