Au început pregătirile pentru masa de sărbători! Micii producători care au mizat pe delicatese primesc comenzi pe bandă rulantă. Brânzeturile maturate cu vin, miez de nucă, chili sau busuioc pot fi cadouri speciale pentru cei dragi. Iar în ţară există producători care au învăţat să facă artă din meşteguri vechi. 

În mijlocul naturii, în satul Glăjărie, din Mureş, doi tineri au pus acum doi ani bazele unei afaceri de familie cu brânză maturată. În gospodărie, cei doi soţi lucrează doar cu produse 100% naturale.

Articolul continua dupa recomandari

Am pornit cu o singură vacă, la începutul afacerii, acum avem deja şase vaci.

Balint se ocupă de îngrijirea animalelor, iar soţia lui de fabricarea brânzeturilor. Specialităţile sunt puse la maturat într-un beci construit acum 70 de ani. Pereţii sunt piatră de munte iar tavanul, din grinzi de stejar.

În încăperea în care vara e răcoare, iar iarna sunt în jur de 12 grade, brânza este lăsată între trei şi şase luni.

Cei doi tineri au învăţat secretele brânzei maturate timp de cinci ani, cât au lucrat la o fermă din Ungaria. În 2017, dorul de casă i-a adus înapoi în România. De anul acesta, au crescut comenzile pentru brânza maturată, care costă aproximativ 35 de lei kilogramul.

La 100 de kilometri distanţă, în localitatea Cund, un alt tânăr şi-a deschis afacerea cu brânză maturată după ce a învățat în Elveţia secretele reţetelor austriece și germane.

Şi-a găsit inspiraţia şi în bucătăria elveţiană, iar de doi ani Istvan scoate pe piaţă o delicatesă apreciată de români.

Indiferent de sortiment, brânza poate fi un cadou-preţios în coşul pentru sărbători.