Agheasma s-a transformat într-o afacere pentru unii. Internetul s-a umplut în ultimele ore de anunţuri, prin care se scot la vânzare sticle cu apă sfinţită din Ierusalim. Fără ca nimeni să garanteze pentru provenienţă sau pentru calitate. Însă cumpărători sunt mulţi: au demonstrat-o printr-un experiment şi reporterii Observator, care au testat vigilenţa românilor în faţa unor astfel de oferte.

"Vând apă sfinţită la Ierusalim, îmbuteliată la 1,5 litri. Trimit şi în ţară doritorilor. 25 de ron bucata." Aşa sună un anunţ postat pe un grup de vânzări de pe Facebook. Şi nu este singurul.

Articolul continua dupa recomandari

Astfel de mesaje au împânzit internetul, de Bobotează. Am vrut să vedem dacă la mijloc este sau nu o glumă.

”Vă dau certificat, tot!”, a spus comerciantul.

Vânzătorul din judeţul Mureş nu doar că nu glumeşte. Le face şi discount celor care cumpără cantităţi mai mari.

”20% pot să vă dau reducere”, a mai spus bărbatul.

Am vrut să vedem dacă există totuşi şi români dispuşi să plătească pentru o sticlă cu agheasmă. Experimentul a început cu o supriză.

După jumătate de oră, am tras linie. În acest timp, am fi putut să vindem 10 sticle cu ageasmă şi să strângem 50 de lei. Concluzia? Au tras-o chiar oamenii.

De Bobotează, în toate bisercile din ţară s-a împărţit agheasma mare. Este apa care se săvârşeşte doar de Bobotează. În timp ce Agheasma Mică poate fi luată de la lăcaşele de cult în prima zi a fiecărei luni.

VASILE BĂNESCU, purtătorul de cuvânt al BOR: Cum este o icoană, cum este lumânarea, cum este, iată, astăzi în ziua de bobotează apa sfinţită, aceste obiecte trebuie căutate şi pot fi găsite în punctele de desfacere pe care Biserica le are.

Agheasma mare se bea doar între 6 şi 14 ianuarie.