Ţăranii îşi vând marfa cu 45 de bani kilogramul, în timp ce comercianţii ajung chiar să tripleze preţul. Iar din cauza importurilor ieftine din ţările europene, cartofii ajung, nu de puţine ori, mâncare pentru porci. Producătorii spun că se confruntă cu o situaţie catastrofală. 

Keresztes Vencel, producator: "Noi am pornit cu 40 de bani toamna, când am început scoaterea, şi acum până la 45 de bani am putut să împingem." Dacă măresc preţurile, producătorii rămân cu depozitele pline cu saci de cartofi. Iar aşa, nu-şi recuperează nici măcar investiţia pentru o palmă de pământ.

Articolul continua dupa recomandari

La tarabele din piaţă, ajung să coste chiar şi de trei ori mai mult. Comericanţii vând kilogramul cu un leu şi 50 de bani. Cartofii, ouăle şi fructele s-au scumpit cel mai mult în ultima lună. Chiar cu peste 5%, anunţă Institutul Naţional de Statistică. 

Mklos Attila producator: "Ei investesc bani pentru o perioadă scurtă, de două săptămâni, sau pe o lună de zile, şi noi muncim un an de zile şi ajungem la zero sau chiar unii, dacă nu urcă preţul, s-ar putea să si piardă." 

Iar românii resimt din plin valul de scumpiri. 

În Harghita, culturile se întind pe o suprafaţă de peste 8.000 de hectare. În unele zone, s-au obţinut şi 35 de tone de cartofi pe hectar. Producătorii nu au vândut nici zece la sută din recoltă.