Aproape 100 de persoane au avut nevoie, sâmbătă, de îngrijiri medicale la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, considerat a fi cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.

Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Harghita, dr. Peter Szilard, a declarat că 90 de persoane au avut nevoie de ajutor medical, iar 17 au ajuns la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Articolul continua dupa recomandari

Vezi 4 imagini în Galerie

Dintrei cei care au avut nevoie de ajutorul medicilor, 17 au suferit lipotimii, 15 au acuzat hipertensiune arterială, 9  au fost diagnosticaţi cu luxaţii, 7 cu fracturi  şi 8 cu colici abdominale.

De asemenea, au mai fost cazuri de reacţii alergice, angine pectorale, insuficienţă respiratorii, contuzii, convulsii sau diabet zaharat.

Vezi 4 imagini în Galerie

'Este posibil că pelerinii au înţeles ce trebuie să facă pentru a nu avea probleme medicale: au luat cu ei medicamentele, cei cu boli cronice, iar la sfârşitul slujbei, când a început să plouă, au fost atenţi, nu s-au grăbit, nu au început să fugă spre vale, iar dacă cineva s-a accidentat sau a căzut, ceilalţi au venit în ajutor. Pelerinii s-au comportat foarte bine şi au învăţat din anii anterior ce trebuie să facă', a spus dr. Peter Szilard. 

La faţa locului au intervenit şi voluntari de la Crucea Roşie, dar şi echipaje de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc sau de la SMURD. 

Sursa: Agerpres