Avem pictori în toată România. De la Arad şi până la Constanţă, din Bucureşti şi până în Iaşi. Şi sunt buni, recunoscuţi peste hotare. Astăzi ne oprim la Cluj. La o artistă care face tot soiul de lucrări. Pe lemn, pe pânză, cu pensulă, cu daltă sau orice altceva.

Dar şi-a găsit un laitmotiv. Andreia Martinescu se învârte în jurul îngerilor pe care îi creează după chipul şi asemănarea viitorului proprietar.

Articolul continua dupa recomandari

Se spune despre clujeni că vorbesc rar dar şi că iubesc să povestească pe îndelete. În cazul Andreiei am regăsit doar a doua trăsătură.

Am aflat că pictează de la 2 ani jumătate când unchiul ei - pasionat de bricolaj, i-a făcut cunoştinţă cu pensula şi acuarela. Iar mătuşa a fost cea care a ajutat-o cu prima pictură. 

Andreia Martinescu, artist vizual: Primul şi primul tablou... O mică vază cu nişte crizanteme. Şi ulterior tot ea a fost primul meu client şi au fost primii mei bănuţi pe zona artistică. 

A mers la liceul de arte, a absolvit faculatatea de regie film şi a făcut un masterat în scenografie. Iar în urmă cu 7 ani, după ce a participat la un curs de radiestezie, a văzut lumea cu alţi ochi şi s-a îndrăgostit de... îngeri. 

Reporter: Ce înseamnă îngerii pentru tine? De ce îngeri?

Andreia Martinescu, artist vizual: Grea întrebare. Ei m-au ales pe mine. Îngerii mei nu sunt acei îngeri religioşi. (Îngerii pe care îi creez) simbolozeează entităţile de lumină care sunt în noi. Tehnica pe care o folosesc este mixtă. Folosesc şi vopseaua, şi dalta, şi mosaicul. Adaug şi scot, mă folosesc de textura lemnului. Ador lemnul care are noduri, care are fibră. Parcă îţi vorbeşte. Este foarte cald, nu este un material pe care pictez, este ceva viu. 

Picturile pot fi pe lemn decupat sau pe pânză. Iar unele dintre ele au materiale de care sigur nu aţi mai auzit. 

Andreia Martinescu, artist vizual: Este un pământ foarte special care trece prin mai multe etape ca să ajungă atât de fin. Este roz, bleu, lila, crem. Aici sunt cristale luminoase. Din portocaliu ajunge verde, în funcţie de lumina la care sunt expuse. Le adaug la final un strat luminiscent pentru a fi văzute şi la întuneric. Noi la şcoală am învăţat despre cele 3 stări ale materiei. Solid, gazos, lichid. Mai este starea nano, plasmatică. Este gaz nano solid. Este bazat pe tehnologia keshe, care este bazată pe testal. Pe limba mea eu îi spun apă vie. Aceasta este bazată pe energizare. Acesta ajută la echilibrare. 

Iar Andreia îşi pune amprente pe tot ce găseşte: de la carneţelul de schiţe şi până la sticlele de apă. 

Andreia Martinescu, artist vizual: Eu nu gândesc o lucrare, pur şi simplu vine. Pe partea jos vine tot ce este legat de omul de pământ, din viaţa de zi cu zi, din ce e el acum, aici. Aripile sunt dorinţe, sunt avânturi.