După porumb, rapiţă sau floarea soarelui, agricultorii au dat de o nouă "cultură" care le aduce un profit generos. Este vorba despre fermierii care deţin terenul pe care sunt montate turbinele eoliene. Şi nu doar ei au de câştigat, ci întreaga comunitate ce pare că a înflorit în cel mai mare parc de eoliene din Europa. 

Suntem în comuna constănţeană Mihai Viteazu. Un sfert dintre cele 50 de eoliene sunt pe terenul lui Mitel Ciamatu. Primeşte 3.000 de euro pe an de pe urma fiecărei turbine, timp de 25 de ani. Nu a renunţat însă nici la agricultură. Chiar dacă în România un fermier câştigă, în medie, un profit de 3000 de lei pentru fiecare hectar cultivat cu porumb sau grâu. 

Articolul continua dupa recomandari

Mitel Ciamatu, agricultor: O eoliană ocupă, în funcţie de distanţa la care e pusă de drumul de acces, undeva la 1.200 de metri pătraţi. Nu ne afectează prea mult. E un plus valoare, absolut. Niciodată noi cei de aici nu putem să renunţăm la terenul pe care îl lucrăm, pe care l-am primit de la părinţii noştri

La nici 15 kilometri distanţă, comuna Fântânele trăieşte din taxele plătite de firma cehă care şi-a instalat eolienele pe terenurile celor o mie de localnici. 

"Cultura" de eoliene a cehilor cuprinde 150 de turbine care aduc comunei 1,5 milioane de euro pe an. Dublează, practic, bugetul local. Aşa, autorităţile au reuşit să finalizeze sistemul de canalizare sau să renoveze şcoala şi biserica din sat. 

George Oprea, preot: Înainte să vină această firmă de eoliene, era un sat mai sărăcăcios, mai amărât şi a vrut probabil Dumnezeu să bată vântul aici cu anumite beneficii

Beneficii la care tânjeşte şi comuna Mihai Viteazu. După cinci ani de procese, primăria spune că a reuşit să obţină 800.000 de lei de la firma spaniolă care a adus aici eolienele.

Gheorghe Grameni, primar Mihai Viteazu: Nu vor să plătească şi fundaţiile pe care stau stâlpii ci numai stâlpii. Se leagă de legea noastră că nu e clară. Încercăm pe cale amiabilă să ne înţelegem cu ei că dacă deschid azi un proces, o să mai dureze 4-5 ani

Constantin Urdăreanu, reprezentant legal firmă eoliene: Noi am plătit până acum conform legii. Că primarul a vrut mai mult decât ce este legal, e altă poveste. Când au început să se monteze în România, nu aveam o legislaţie definită special pentru turbine. Nici acum, în momentul de faţă, nu avem modificată anexa la Codul Fiscal cu instalaţiile 

În Dobrogea există cel mai mare parc eolian din Europa. Proiectul, care a costat peste un miliard de euro, poate să asigure, anual, energie electrică pentru un milion de gospodării din România.