Antreprenoriatul reprezintă un vis frumos pentru tineri, însă mulți dintre cei care pornesc o afacere eșuează din cauză că nu sunt pregătiți, cu adevărat, să aibă propriul business. Dacă și și tu ești tânăr și vrei să-ți deschizi o afacere online, care să producă mulți bani, este nevoie să parcurgi mai multe etape astfel încât să devii un antreprenor de succes. Îți prezentăm, mai jos, câteva dintre ele.

Fă-ți o analiză obiectivă

Articolul continua dupa recomandari

Înainte de toate, ar fi bine să-ți înțelegi dacă ai spirit antreprenorial sau nu, deoarece nu oricine poate să fie un om de afaceri. Prin urmare, fă-ți o evaluare obiectivă ca să-ți dai seama dacă ai ce îți trebuie pentru antreprenoriat. Analizează-ți atât punctele forte cât și slăbiciunile. Ca să vezi ce puncte forte și ce slăbiciuni ai, ține cont de experiența ta profesională, de ceea ce îți place să faci, de abilități și de personalitate.

Ca să-ți realizezi dacă ai șanse să reușești într-o afacere proprie ar fi indicat să ții cont și de lucrurile mai puțin plăcute ale antreprenoriatul. Unul dintre aspectele provocatoare ale antreprenoriatului este că vei fi nevoit să faci față foarte multor schimbări și incertitudini. De asemenea, ca antreprenor o să fie necesar să iei decizii foarte dificile, cum ar fi să concediezi pe cineva. În plus, în calitate de antreprenor va trebui să-ți verifici potențialii parteneri de afaceri. Fie pe cont propriu, fie apelând o companie care deține un catalog cu firme și care oferă servicii de verificare și monitorizare juridică și financiară a tuturor afacerilor din România.

Găsește o idee de afacere

Există o mulțime de articole pe Internet cu idei de afaceri online care, aparent, sunt foarte ușor de pus în practică. Te poți inspira din respectivele articole, dar și din alte surse, cum ar fi afacerile online de succes pe nișa în care ți-ar plăcea să activeze și firma ta. Esențial este să găsești o idee de afacere online care să se potrivească perfect cu tine și, de asemenea, să aibă șanse foarte mari de reușită.

Întocmește un plan de business

Următorul pas ar fi să-ți validezi ideea. Iar cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru validarea ideii este să întocmești un plan de business pentru afacerea online. Planul de afaceri nu este altceva decât un document mare, care descrie, în detaliu, cum va arăta businessul tău. Descoperă, în continuare, ce elemente este obligatoriu să conțină un plan de afaceri:

- obiectivele firmei;

- misiunea firmei;

- descrierea produselor/serviciilor;

- analiza potențialilor cumpărători ai produselor/serviciilor firmei;

- strategia de vânzări;

- strategia de management;

- strategia de resurse umane;

- strategia operațională;

- costurile necesare demarării afacerii;

- cheltuielile lunare preconizate;

- investițiile ulterioare demarării afacerii;

- evaluarea competiției.

Este foarte important ca, în realizarea planului de business, să te concentrezi foarte mult pe cheltuielile pe care le vei avea înainte și după lansarea efectivă a afacerii online. Foarte mulți antreprenori debutanți dau greș la scurt timp după intrarea în lumea afacerilor din cauză că nu reușesc să-și gestioneze, într-un mod inteligent, resursele financiare, în așa fel încât să asigure atât supraviețuirea businessului cât și stabilitatea lui.

Dacă planul de afaceri îți validează ideea, nu-ți rămâne decât să te apuci să o pui în practică.