Cei care trec prin satele din vestul ţării ar putea rămâne uimiţi când vor vedea casele împodobite cu şiraguri de ardei roşii! Dar nu este vorba despre un alt mod de a-ţi decora locuinţa.

Ardeii roşii sunt puşi acolo ca să se usuce, iar ulterior să fie transformaţi în boia. Din păcate, doar bătrânii se mai arată dispuşi să obţină acest condiment prin metode tradiţionale. Tinerii preferă să-l cumpere la plic, din magazin.

Articolul continua dupa recomandari

Orice producător de boia ştie foarte bine ce are de făcut, astfel încât să obţină un condiment de calitate. Totul începe, evident, de la ardei. Care trebuie cultivat, îngrijit, apoi cules.

Fie dulce sau iute, acest ingredient dă culoare şi aromă mâncării. Iar despre pâinea cu untură şi boia, nici nu mai poate fi vorba.

E o delicatesă a copilăriei oricărui ardelean care se respectă. Şi la care renunţă ulterior, pentru că reprezintă o adevărată bombă calorică. Dar dacă spun "nu" pâinii cu untură, nici vorbă să renunţe la boia.

Producătorii de boia nu aşteaptă mare lucru anul acesta. Primăvara a venit îngheţul, pentru ca acum să se confrunte cu ploile mult prea abundente. Oamenii speră, totuşi, să obţină o cantitate de boia care să le acopere măcar investiţia.