Îți va umple casa de energie, va deveni rapid un membru al familiei, te vei trezi vorbind cu el, iar toate acestea sunt doar începutul. Decizia de a lua un animal de companie, fie pentru cei mici, fie pentru tine, vine la pachet cu o mare responsabilitate de care trebuie să ții cont. Înainte de a te grăbi să cauți puiul de cățel sau pisică pe care ți-l dorești, este important să știi câteva lucruri.

5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să îți iei un animal de companie:

Articolul continua dupa recomandari

1. Poți să îți asumi o astfel de responsabilitate?

Este o întrebare foarte serioasă la care trebuie să răspunzi atât tu, cât și familia ta, cu toată sinceritatea. Asta pentru că adoptarea unui animal de companie nu este o decizie pe care o iei pentru următoarele șase luni, ci pentru următorii 15 sau chiar 20 de ani. Un animal de companie va necesita atenție, grijă, dragoste, respect și un cămin. Oferă-i toate aceste lucruri și niciodată nu te vei îndoi de loialitatea sa totală.

2.  Vorbește cu un veterinar de încredere înainte

Dacă nu ai mai avut niciodată un animal de companie în casă, un specialist ar fi util ca să te lămurească în privința problemelor și provocărilor care ar urma să apară, de la vaccinuri și până cele mai frecvente motive de îmbolnăvire. De asemenea, este esențial să te asiguri că ai la dispoziție o farmacie veterinară de încredere la care poți apela atunci când este nevoie. Acestea sunt doar câteva detalii preventive asupra cărora ar trebui să fii atent înainte de a face acest pas.

3. Ai grijă la alergii

Este important să ai în vedere și posibilitatea apariției unor reacții la părul animalelor. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este să pui totul la punct, să aduci acasă un pui de cățel și să descoperi apoi că tu sau un membru al familiei suferiți de o alergie. Poți să îți faci teste pentru a verifica dacă nu ești predispus la așa ceva ori să mergi în vizită la prieteni care au animale de companie, ca să vezi dacă există reacții alergice.

4. Consultă-te cu alți proprietari de animale

Iar dacă tot vei merge să vorbești cu prieteni care au câini sau pisici acasă, consultă-te cu ei și întreabă-i despre provocările cu care ei s-au lovit în primii ani. Câinii vor necesita plimbări zilnice afară, indiferent de context sau de vreme, în timp ce pisicile ar putea își facă treburile prin casă în perioadele de călduri sau atunci când nemulțumite sau stresate. De asemenea, întreabă-i cum au gestionat perioadele în care au fost plecați în vacanță pentru mai multe zile, pentru că asta va deveni cu siguranță una dintre marile tale probleme.

5. Cum să-ți pregătești locuința pentru un animal de companie

Este important ca locuința să fie pregătită să devină un mediu prietenos și sigur pentru un animal de companie. De pildă, câinii pot avea mari probleme de la guma de mestecat uitată prin casă. Pisicile se pot intoxica de la plantele din locuință, iar acestea sunt doar două exemple extrem de comune. Vei avea nevoie de o zonă specială doar pentru animalul de companie, ferită de suflul aerului condiționat, care poate fi periculos în perioada de vară.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: PHOTOCREO Michal Bednarek