Cu vinul și berea ca ingrediente culinare ne-am obișnuit deja, dar iată ce alte băuturi pot fi folosite, cu rezultate delicioase, în bucătărie.

Bourbon

Articolul continua dupa recomandari

Bourbon este un tip de whiskey american obținut prin distilarea malțului de orz, grâu sau secară. Poate fi folosit pentru a da o aromă deosebită anumitor preparate dulci sau acrișoare, dar cel mai bine se potrivește cu deserturile din fructe. Dacă pregătești, de exemplu, o tartă cu struguri sau o tartă de fructe cu stafide, poți lăsa mai întâi fructele în alcool timp de câteva ore, pentru a le face mai dulci și mai aromate.

Rom

Romul este folosit pentru preparatele flambate, dar și la fripturi de porc, torturi, înghețată, gemuri, cărora le împrumută din aroma sa dulce. Dacă nu ai rom la îndemână, îl poți înlocui cu coniac sau brandy.

Gin

Ginul este o băutură alcoolică aromată cu fructe de ienupăr, anason, coajă de lămâie sau portocală, coriandru și prune sălbatice. Fructele de pădure pot fi lăsate la macerat în gin, cu puțină sare și suc de lămâie, pentru a deveni dulci și suculente. Și stafidele, smochinele și piersicile pot fi macerate astfel, înainte de a le folosi la deserturi sau în rețetele de cocktail. Important e însă să alegi un gin de calitate, cum a fi London dry gin, unul dintre cele mai apreciate sortimente.

Whiskey

Whiskey e adăugat rar în mâncăruri, dar când este inclus, e ca sarea în bucate - îmbunătățește simțitor aroma preparatelor. Spre exemplu, poți prepara un sos irezistibil pentru friptură, folosind doar whiskey, smântână, sare și piper. Rezultatul va fi unul uimitor și neașteptat.

Votcă

Poate că nu este cea mai fină băutură, dar votca face minuni în bucătărie. De exemplu, împrospătează gustul roșiilor și îmbunătățește aluatul gogoșilor și al altor produse de patiserie. În plus, aluatul preparat cu puțină votcă va avea mai puțin gluten, lucru de care poți ține cont dacă ai intoleranță la gluten.

Sursa foto: Shutterstock.com