10.514 bucureșteni vor face testul pentru coronavirus, a anunțat Adrian Streinu-Cercel, șeful Institutului Matei Balș. Potrivit Primarului Capitalei Gabriela Firea, testarea va începe de luni, 30 martie.

Anunțșul a fost făcut în cadrul unei ședințe care a avut loc la sediul Primăriei Municipiului București, la care au participat, alături de Adrian Streinu-Cercel și Gabriela Firea, directorii ASSMB, directorul general al Politiei Locale a Capitalei şi cu şeful Politiei Capitalei.

Articolul continua dupa recomandari

Managerul Institutului Matei Balș a spus că, în cazul Bucureștiului, e nevoie să fie cunoscută starea de sănătate a populației. Potrivit medicului, la un oraș cu 2 milioane de locuitori, e necesar un eșantion de studiu de aproximativ 10 mii de persoane, de a fi testate.

“Am făcut o estimare pe un eşantion de studiu. Plecând de la o populaţie de două milioane de locuitori, pentru această populaţie avem nevoie să testăm 9.558 de persoane. Această testare incubă anumită riscuri prin faptul că nu toţi vor fi acasă, alţii nu vor dori să fie testaţi şi astfel, prin corecţie de 10 la sută, se ajunge la 10.514 persoane care trebuie să fie evaluate”, a declarat Streinu Cercel.

Medicul a precizat că, pe lângă cadrele medicale și persoanele suspecte de coronavirus, va fi testată și populația, pentru a putea evalua prezența coronavirusului, mai ales în formele sale ușoare și medii de boală.

“Unde testăm? Cadrele medicale? Evident. Cadrele medicale se testează, pacienţii la fel. Dar pe cine trebuie să mai testăm? Populaţia în general ca să ştim dacă acea populaţie este sănătoasă sau dacă este infectată în momentul de faţă cu virus sau dacă a trecut prin infecţia cu acest virus. Şi dintr-o dată aceste trei informaţii vor schimba complet modalitatea de abordare a problematicii acestei pandemii în viitorul imediat următor. (...) 80 la sută din forme sunt forme uşoare şi medii de boală. Majoritatea acestor forme se consumă la domiciliu, dar consumându-se la domiciliu înseamnă că şi infectează pe cei din jurul zonei respective, motiv pentru care eu trebuie să mă deplasez din spital la casa omului să văd despre ce e vorba, să-l testez şi dacă îl găsesc pozitiv să îl şi tratez şi respectiv să îl carantinez pentru următoarele 14 zile la domiciliu”, a spus șeful de la Matei Balș.

Adrian Streinu-Cercel a mai declarat că, fără această testare, fornele ușoară ale Covid-19 ar putea trece nedetectate, iar efectele ar putea fi grave. Medicul a dat și detalii despre programul de testare a celor peste 10 mii de bucureșteni.

“Testarea se va face pe aceste categorii de vârstă: am luat o grupă de 0 – 19 ani, am luat o grupă 20-44 de ani, una de 45 – 64 de ani, plecând de la modelul spaniol şi respectiv modelul francez pentru că acolo lucruri se desfăşoară altfel comparativ cu ce a fost China şi a fost Italia, o grupă de 65-79 de ani şi o grupa de peste 80 de ani. Vom aplica două tipuri de teste: un tip de test rapid pentru decelarea anticorpilor şi acest test rapid care a fost foarte mult discutat dacă ne trebuie sau dacă nu ne trebuie, ne trebuie în acest moment pentru a vedea câte persoane au trecut deja prin infecţia cu acest SARS-COV-2 şi unul de actualitate stringentă, un test rapid de antigen care să ne spună prezenţa în circulaţie la acest moment a virusului. Deci avem două aspecte diferite, ce a generat această infecţie până acum şi aceasta se face prin căutarea anticorpilor, este istorie şi respectiv ce avem în momentul de faţă, prezenţa virusului în circulaţie”, a transmis Streinu-Cercel.

Conform medicului,. echipele care vor face testările pentru coronavirus nu vor intra în locuințele bucureștenilor. Cetățeni aleși să facă parte din studiu vor ieși în fața blocului sau a casei, de unde li se vor recolta probele necesare.

Primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, a transmis că testarea va începe din 30 martie. Primăria Capitalei va cumpăra 4 mii de teste, iar cele șase primării de sector vor cumpăra câte o mie fiecare.

În București și Ilfov, în acest moment, sunt 188 de persoane cu coronavirus, a transmis Adrian Streinu-Cercel.