La nivel mondial, unul din trei oameni suferă de tulburări ale somnului. „Aş dormi, dar nu e timp.” Este un răspuns pe care oricare dintre noi l-am putea da.

Omul modern nu mai are timp de nimic, nici măcar să se odihnească. Dar situaţia este mai gravă decât pare.

Articolul continua dupa recomandari

Keren Rosner - psiholog: Lipsa de somn poate să ducă iniţial la anxietate, atacuri de panică, şi, dacă este o perioadă mai lungă, poate să ducă la depresie, sau poate să fie simptom al depresiei.

Oana Claudia Deleanu - medic somnolog: De cele mai multe ori, partenerul de fapt realizează că celalalt sforăie, eventual că are pauze de respiraţie în timpul somnului, şi atunci orientăm diagnosticul către apnee, sindrom de apnee în somn.

Sunt doar câteva dintre afecţiunile care se pot dezvolta dintr-un somn necorespunzător. Medicii spun că există peste alte 80 de boli ale somnului, boli la care suntem predispuşi din cauza ritmului alert în care trăim, dar şi a stresului continuu la care ne supunem organismul. Cea mai întâlnită dintre ele este insomnia.

Oana Claudia Deleanu - medic somnolog: Evident apare în context de stres, de anxietate, de privare de somn, de nesespectarea regulilor igienei în somn, mergem în pat cu grijile cu laptopul, lucrăm, şi după aia ne-am dori să adormim liniştiţi şi să dormim bine.

Keren Rosner - psiholog: Cauzele sunt variate, începând de la perioade foarte aglomerate, stresante, cu preocupări mentale foarte intense. Sau sunt insomnii generate tocmai de această frică de a nu avea insomnie.

Românii nu fac nici ei excepţie. Cei mai mulţi dintre ei abia apucă să doarmă 4-5 ore pe noapte. mult mai puţin decât recomandă somnologii- între 7 şi 8 ore.

Un control la o clinică somnologică este soluţia.  La final, se face o interpretare, bineînţeles, şi apoi primiţi un diagnostic.