Românii prind gustul condimentelor exotice: turmeric şi cardamom. Şi verdeţurile româneşti sau murăturile pot fi transformate în codimente cu arome deosebite. Loboda sau varza murată prăjite sunt doar câteva exemple.

Două mari ingrediente şi cinci condimente - aşa se transformă banala mâncare de urzici cu smântână într-o explozie de arome.

Articolul continua dupa recomandari

Prăjită în ulei sau în untură, loboda îşi intensifică aroma şi devine crocantă precum chipsurile. Şi varza poate fi transformată în condiment.

În lume sunt mii de condimente şi combinaţii noi apar în fiecare zi. Suntem îndrăgostiţi de mirodenii de acum cinci milenii, când cardamonul, scorţişoara sau nucşoara erau mai valoroase decât aurul. Deşi românii au crescut cu boia, foi de dafin, cimbru sau piper, au început recent să descopere şi gusturile exotice.

În restaurante, bucătarii se întrec în combinaţii aromate. Pieptul de raţă, spre exemplu, îşi schimbă complet gustul alături de un sos condimentat.

Piaţa de condimente s-a dublat în ultimul deceniu în România. Aducem mirodenii din toate colţurile lumii, de la Sri Lanka şi Madagascar, până la Mexic şi Iran.

Cel mai scump condiment din lume este şofranul, supranumit şi aurul roşu. Un kilogram poate ajunge chiar şi la 30 de mii de euro.