Țigările electronice, sănătoase sau nu? Un studiu realizat de cercetătorii greci arată cu țigările electronice ar putea fi mai rele pentru sănătate decât cele cu tutun. 

Experimentele, realizate pe șoareci, au arătat că expunerea la vaporii țigărilor electronice, fie și pe termen scurt, duce la o inflamare a plămânilor similară, sau chiar mai accentuată, celei cauzate de arderea tutunului.

Articolul continua dupa recomandari

De asemenea, inflamarea căilor respiratorii pare a se datora și aromelor din lichidul folosit pentru vaporizare.

"Efectele dăunătoare observate în plămân după expunerea la vapori de e-țigarete pe animale evidențiază necesitatea unei investigații suplimentare a siguranței și a toxicității acestor dispozitive cu expansiune rapidă la nivel mondial" - dr. Constantinos Glynos

Cercetătorii au simulat inhalarea de vapori din substanța folosită de obicei în țigările electronice, care conține propilenglicol, nicotină și, adesea, arome. 

Propilenglicolul, un aditiv incolor și inodor, se găsește în numeroasele produse alimentare și băuturi procesate. Este, de asemenea, utilizat ca solvent în anumite produse farmaceutice.

Rezultatele, publicate în American Journal of Physiology-Lung Cellular, arată că țigările electronice și substanțele folosite nu sunt bine reglementate, iar efectele lor pe termen lung necunoscute.

"Țigările electronice sunt promovate ca un sistem de livrare a nicotinei mai puțin periculos sau ca un nou instrument de renunțare la fumat. Descoperirile noastre sugerează că expunerea la vapori poate declanșa răspunsuri inflamatorii și afectează negativ mecanica sistemului respirator“ - Constantinos Glynos, de la Universitatea din Atena