Cu toate că ignatul s-a dus de mult la Cluj Napoca iubitorii slanei au avut ocazia să ia parte la un inedit festival culinar dedicat acestei delicatese româneşti. Printre slana cu boia sau plante aromate cei prezenţi la eveniment au avut ocazia să guste şi din slănina cu aur. Bijuteria culinară este creaţia unui fost participant la emisiunea "Chefi la cuţite". Şi cum imaginaţia chefilor este nelimitată slana şi-a găsit loc chiar şi într-un desert în praline.

Fie ea chiar şi cu aur, slana se serveşte musai cu o ceapă proaspătă alături. N-a fost singura reţetă care a ridicat grăsimea de porc la rang de artă culinară.

Articolul continua dupa recomandari

IONUȚ MANGU, chef: Am facut slanina cu sfecla. slanina cu hream, salanina cu aur granulat si vreau sa vedeti ce gusta are. Vrem sa fie asa, traditional, dar si un pic fine dininig!

Şi cum slana a demonstrat că este un preparat versatil, chefii au creat şi deserturi inedite pornind de la vedeta festivalului din Cluj.

Dacă nu aţi ajuns încă la Slană Fest, puteţi gusta şi duminică din bunătăţile expuse aici.

Şi la Corund, s-au întins mese bogate. La prima oră, porcii au fost sacrificaţi şi transformaţi în friptură, cârnaţi, caltaboş sau sângerete. Nouă echipe de bucătari s-au întrecut în reţete de pomana porcului.

Până când mâncarea a fost gata, vizitatorii şi-au deschis apetitul cu o palincă tradiţională.

Cel mai aşteptat a fost porcul la proţap, rumenit ore întregi deasupra jarului încins.