Este oficial! Suntem la un pas de nivelul roşu de alertă care înseamnă epidemie de gripă. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a indicat vineri că România este ţara europeană cu cele mai multe cazuri de îmbolnăviri. Suntem focar pe harta Europei. 38 de oameni au murit deja, sunt de 10 ori mai multe decese decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.  În câteva zile autorităţile ar putea anunţa oficial epidemia.  Cu toate acestea, în spitale şi în farmacii încă lipsesc vaccinurile.

"Conform specialistilor, suntem in  pragul unei epidemii", spune Ministrul Sănătății. Peste patru zile, susţine ministrul, România ar putea declara oficial epidemie de gripă.

Articolul continua dupa recomandari

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a inclus încă de vineri ţara noastră pe harta statelor cu nivel ridicat al numărului de îmbolnăviri, cu mult peste ce indicau aceleaşi statistici anul trecut. România mai are un pas până la nivelul roşu de alertă care înseamnă epidemie. 

SORINA PINTEA, Ministrul Sănătăţii: Din pacate, numarul de cazuri va fi mai mare. Am cerut raportarea preliminarea pentru marti si miercuri vom lua decizia. 

Suntem la un pas de epidemie, dar nu avem avem vaccinuri în farmacii sau la medicii de  familie, deşi tot mai mulţi oameni cer să fie imunizaţi. Aceeaşi situaţie e şi în clinicile din Bucureşti şi din ţară. 

Paradoxal, autorităţile susţin că depozitele de medicamente au stocuri şi de vaccin şi de antiviral, doar că NU au primit cereri. Colegiul Farmaciştilor a fost solicitat de Minister să afle unde sunt probleme pe lanţul distribuţiei. 

SORINA PINTEA, Ministrul Sănătăţii: Farmaciile sunt societati comerciale care trebuie sa se aprovizioneze. Nu putem sa facem comenzi in locul  farmaciilor si nici in locul spitalelor. 

Intervenţia trebuie să fie rapidă. Specialiştii în boli infecţioase susţin că viruşii gripali activi din acest sezon sunt mult mai periculoşi faţă de anii trecuţi.

ADRIAN STREINU CERCEL, directorul Institutului Matei Balş Bucureşti: Asa s-a intamplat si cu acest virus AH1N1, si AH1 N3 care si-au modificat putin structura, nu major, si care genereaza infectii mai severe. Singura solutie pe care o avem la dispozitie este sa ne vaccinam. 

Încă două săptămâni de acum înainte, vaccinul antigripal mai poate fi făcut. Camerele de gardă ale spitalelor primesc pacienţi pe bandă  rulantă. 

ADRIAN STREINU CERCEL, directorul Institutului Matei Balş Bucureşti: Febra peste 39 de grade, dureri musculare, de cap, te simti ca batut sau lovit de tren aia e gripa! E clar ca, daca ai simptomele astea e iarna si iarna e gripă!

În România, în primele două săptămâni epidemice, au fost diagnosticate peste 6 mii de cazuri de gripă şi peste 200 de mii de cazuri de infecţii respiratorii acute, cu mult peste cifrele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Ministerul a cerut suplimentarea urgentă a stocurilor de echipamente de protecţie şi de dezinfectanţi din spitale.