România primeşte de la Comisia Europeană cea mai dură radiografie a sistemului naţional de sănătate. Suntem cu şase ani în urma Europei la speranţă de viaţă, în timp ce 60 de mii de oameni mor în fiecare an, deşi ar putea fi trataţi. Bolile sistemului sunt agravate de viciile românilor: unul din cinci bărbaţi bea prea mult şi unul din trei fumează.

Sănătatea în România are nevoie de o salvare, ne arată raportul anual întocmit de Comisia Europeană. Starea precară a spitalelor, numărul pacienţilor care mor deşi ar putea fi trataţi, exodul medicilor şi numărul alarmant de îmbolnăviri alcătuiesc tabloul sumbru al Sănătăţii din România. 

Articolul continua dupa recomandari

Datele făcute publice de Comisia Europeană arată că speranţa de viaţă din România e cu şase ani sub media Uniunii Europene. Nu e de mirare dacă ne uităm la următoarele cifre. 

Rata mortalităţii infantile e de două ori mai mare faţă de media europeană. Iar bolile cardio-vasculare şi pulmonare fac cele mai multe victime în România, înregistrând a doua cea mai ridicată rată de mortalitate din Europa. 

Tuberculoza, o boală a sărăciei, eradicată în ţările civilizate, continuă să aibă la noi cea mai ridicată rată de îmbolnăvire de pe continent. 

În plus, suntem campionii Europei la factori de risc. Peste 53% din bărbaţi consumă excesiv alcool, plasând România pe primul loc în Europa şi la numărul de decese cauzate de acest viciu. Fumatul e un alt risc la care autorităţile ar trebui să se gândească şi să ia măsuri. 

Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Sănătate: Taxele mai mici la ţigări nu vor aduce mai mulţi bani necesari pentru ca guvernele să trateze bolnavii de cancer 

Creşte alarmant şi incidenţa bolilor cardiovasculare şi a cancerului. Peste 50% din decese sunt cauzate de aceste boli, atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor. În plus, aproape 60 de mii de oameni îşi pierd viaţa, deşi ar putea fi salvaţi dacă ar avea şansa fie consultaţi la timp de un medic.          

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Pacienţilor: Nu avem acces la medicina de familie care e prost finanţată, birocratizată, marginalizată şi considerată o Cenuşăreasă. Avem foarte mulţi pacienţi cu cancere care nu au acces la servicii, nu au cum să pătrundă în programul naţional privind bolile oncologice pentru că sunt bariere în ambulator      

Reţeaua naţională de sănătate suferă din lipsă de bani, de organizare şi de resurse.   

Cheltuielile din sănătate au atins minimul istoric şi sunt cu mult sub nivelul celor din oricare ţară europeană. România alocă 814 euro pe an pentru fiecare locuitor, adică aproape o treime din media europeană. 

79% din cheltuieli sunt finanţate din bani publici. Aşa-numitele "cheltuieli de buzunar" pe care pacienţii le plătesc pentru servicii medicale neasigurate sau pentru medicamente sunt substanţiale şi au depăşit 21% din total. 

Nici resursele nu sunt folosite eficient. Spitalele au rămas fără medici şi există un dezechilibru major între sat şi oraş în ceea ce priveşte accesul oamenilor la servicii medicale.