O tragedie într-o familie din Botoşani ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toţi părinţii. Un copil de un an şi jumătate a murit după ce a mâncat popcorn. Un bob de porumb i-a blocat căile respiratorii, iar familia a observat asta mult prea târziu. Dacă rudele l-ar fi resuscitat pe copil, ar fi avut o şansă. Doar că în România puţin ştiu cum să aplice manevrele. Reporterii noştri au fost la cursuri de prim-ajutor şi vă arată cum trebuie să acţionaţi în situaţii critice.

În cazul copilului din Botoșani, bobul de porumb a pătruns prin trahee şi, în lipsa unor manevre de prim ajutor care să elibereze căile respiratorii, a alunecat până în plămâni. Zeci de minute, medicii de pe ambulanţa chemată în ajutor au resucitat copilul, dar a fost prea târziu.

Articolul continua dupa recomandari

Aceste situaţii pot apărea oricând, avertizează medicii, care le recomandă părinţilor să urmeze cursuri de prim-ajutor, organizate gratuit de diverse organizaţii. În cazul înecului cu mâncare, cei din jurul copiilor trebuie întâi să-şi păstreze calmul. Apoi să acţioneze.

”Va fi întors cu gura în jos, îl vom fixa pe genunchi, vom aplica 5 lovituri în spate”, ne explică un specialist de la SMURD.

Dacă cel mic nu respiră se trece la manevre de resuscitare. Tehnica este asemănătoare şi în cazul copiilor mai mari. Aici, însă, trebuie acţionat cu o forţă mai mare.

”Lovitura trebuie să fie destul de fermă”, spune specialistul SMURD.

 Aplicarea corectă a tehnicii Heimlich este esenţială în astfel de cazuri.

”Punem pumnul strâns, cealaltă palmă deasupra și vom face 5 compresii abdominale de jos în sus spre interior. Aceste compresii au rolul de a crea o presiune în interior, în așa fel încât corpul străin să fie eliminat”, mai explică specialistul SMURD.

Cel mai simplu este însă să evităm aceste situaţii. De aceea, copiii trebuie îndrumaţi să mânânce la masă, să mestece bine mâncarea, să nu introducă bucăţi mari şi să nu se grăbească. Şi, foarte important, să nu vorbească sau să râdă în timp ce mestecă. În caz contrar, bolul alimentar poate oricând intra pe căile respiratorii.