Patru milioane de carduri de sănătate vor expira până la sfârşitul lunii iunie. Atunci se împlinesc şapte ani de când au fost emise. Chiar şi aşa, nu le aruncaţi! E posibil ca autorităţile să prelungească din nou termenul de valabilitate. Deocamdată, ridică din umeri şi nu spun când ar putea fi emise noi carduri.

"Am venit pentru o trimitere la spital, pentru cardiologie. Cardul este expirat în 2019 şi este cam şters".

Articolul continua dupa recomandari

Cu asta se confruntă milioane de români. Dacă citesc informaţiile scrise pe cardul de sănătate observă că este expirat. Fără prezentarea lui la medicul de familie, în farmacie sau la spital nu pot beneficia de servicii medicale.

Eva Cristescu, medic de familie: Vin pacienţi care de regulă nu folosesc cardul de sănătate, oameni tineri care n-au probleme de sănătate şi care au acum că e sezonul virozelor, răceală sau ceva. Sunt speriaţi că lor le-a expirat cardul. Cardul nu este expirat, cel puţin deocamdată

În 2018, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a decis să prelungească valabilitatea cardurilor cu doi ani, timp în care ar fi trebuit să tipărească alte 14,2 milioane de carduri care ar fi costat 270 de milioane de lei. 

"Cardul meu de sănătate a expirat pe 31 martie 2019. Îl pot folosi însă fără probleme în farmacii, în cabinetele medicilor de familie sau în spitale pentru încă un an, până în martie 2021. Asta pentru că certificatul digital înscris în cipul electronic are o valabilitate de şapte ani".

Patru milioane de carduri de sănătate îşi pierd însă valabilitatea de şapte ani pe 30 iunie. Iar din acel moment, teoretic, posesorii acestora nu vor mai putea beneficia de servicii medicale gratuite.

Augustus Costache, reprezentant Casa Naţională de Asigurări de Sănătate: Avem posibilitatea să prelungim valabilitatea acestor carduri, există soluţii tehnice în acest sens. De asemenea, există şi posibilitatea tipăririi de noi carduri. Prelungirea valabilităţii cardurilor actuale ar fi o soluţie mult mai convenabilă din punct de vedere financiar

Peste 17 milioane de români au carduri de sănătate, iar folosirea lor e obligatorie din septembrie 2015. 

"Mai avem puţin şi ne expiră şi ţara. Nu ştiu, mi se pare ceva anormal să-ţi expire cardul de sănătate. Sănătatea îţi expiră". 

"Nu ştiam despre chestia asta. Ar fi fost bine să fie pentru totdeauna valabile, nu? Adică eu ca persoană rămân aceeaşi". 

Dacă vor fi tipărite noi carduri, statul va plăti pentru un singur document 11,65 lei. Iar asiguraţii îl vor primi prin Poştă, acasă, şi nu trebuie să achite niciun leu pentru el.